Ova se ukusna peciva tradicionalno izrađuju na Veliki petak u Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi, Kanadi, Indiji, Pakistanu, Malti, Sjedinjenim Državama i karipskom Commonwealthu, no ako se vi želite danas zasladiti njima onda svakako iskoristite ovaj recept za bezglutenske Hot cross bunse koji donosi Tamara s bloga What’s for dessert.
Sastojci
- 300 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 500 g Bakin’ mix brašna za kruh
- 75g šećera
- 2 žličice (ravne) kvasca
- 1 veliko jaje
- 1 žličica maslinovog ulja
- ribana korica 1 naranče
- 100 g kandirane korice naranče (kockice) – možete koristiti i grožđice
- 1 jabuka (očišćena i naribana)
- 1 žličica cimeta
Priprema
Zakuhajte mlijeko, maknite ga s vatre pa u njemu otopite maslac i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. U zdjeli samostojećeg miksera pomiješajte brašno, šećer i kvasac. Dodajte jaje i mlijeko s maslacem pa kratko miksajte dok se tijesto ne poveže (nemojte mijesiti).
Zdjelu pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže sat vremena. U dignuto tijesto dodajte ulje, ribanu koricu i kandiranu koricu naranče, jabuku i cimet pa miksajte dok se ne formira tijesto. Vlažnim rukama kidajte komade tijesta težine 100 g, oblikujte peciva i stavljajte na lim obložen papirom za pečenje. Lim pokrijte prijanjajućom folijom pa pustite da se diže sat vremena.
Pomiješajte 30 g brašna sa 3-5 žlica vode da dobijete pastu koju stavite u dresir vrećicu pa na svakom pecivu istisnite znak križa. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220°C dok ne dobiju lijepu boju.
Zagrijte 2 žlice džema od marelice sa žlicom vode pa premažite peciva dok su još topla.
Fotografija: What’s for dessert