Irena Gavran s bloga Pregacha ovu je tortu opisala kao idealnu za XXL limunoljubce pa ako ste i vi među njima, isprobajte ovaj recept.
Sastojci
Kora
- 250 g brašna
- 100 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 30 g maka
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica hladne vode (ako bude trebalo)
Krema
- 500 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 200 g šećera
- 800 g milerama
- 30 g maka
Krema od limuna
- 3 g želatine u prahu ili 2 lista želatine
- 100 ml soka od limuna
- prstohvat soli
- 65 g šećera
- 2 jaja
- 170 g maslaca
Priprema
Kora
Prvo zamijesite tijesto, tako što ćete pomiješati sve suhe sastojke, pa dodati jaje i maslac. Mijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako se jako mrvi, dodajte žlicu, dvije hladne vode.
Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje pa ga prebacite u kalup za torte promjera 26 cm.
Morate uspjeti pokriti i dno i obruč. Vidjet ćete da se lako popravlja i ako pukne negdje ili se odlomi – samo utisnite rukama i to je to. Ostavite tijesto sa strane, pa napravite kremu.
Krema
Veći dio mlijeka (400 ml) stavite kuhati sa šećerom, a preostalih 100 ml mlijeka pomiješajte s prahom pudinga.
U uzavrelo mlijeko ulijte pripremljen puding i mak pa kuhajte na srednjoj vatri dok ne postane gusto.
Čim skinete s vatre dodajte mileram i miješajte dok se sve ne sjedini.
Odmah izlijte u pripremljeni kalup s tijestom.
Stavite sve zajedno peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva 70 minuta.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Krema od limuna
Želatinu natopite u hladnoj vodi prema uputama na pakiranju. Sok, sol i šećer pomiješajte u posudi dok se šećer ne počne topiti. Dodajte umućena jaja i posudu stavite na laganu vatru. Kuhate dok se ne počne gustiti. Maknite s vatre i dodajte želatinu. Pomiješajte. Pustite da se ohladi dvadesetak minuta. Ja u takvu mlaku kremu ubacim omekšali malac i izblendam štapnim mikserom. Ostavite na hlađenju dok ne budete slagali tortu.
Fotografije: Pregacha