Jedna od slastica na koje je Slavonija osobito ponosna su i salenjaci čiji recept danas s dana dijeli Darko Debić s bloga Samo jedan griz.
Sastojci
- 250 g mljevenog ili struganog sala sobne temperature
- 30 g brašna za salo
- 1 žličica octa
- 300 g brašna za tijesto plus do dvije žlice brašna po potrebi
- 15 g masti
- 1 jaje
- 100 ml bijelog vina
- malo soli
I još
- džem za punjenje
- šećer u prahu pomiješan s vanilijom valjanje salenjake
Priprema
U fino mljeveno ili strugano salo dodati 30 g brašna i ocat, dobro promiješati da se brašno ravnomjerno rasporedi. Ostaviti sa strane. U 300 g brašna dodati mast, jaje, sol i polako ulijevati vino. Zamijesiti srednje tvrdo tijesto, ukoliko je potrebno dodati još žlicu ili dvije brašna.
Salo podijeliti: 2 × jedna četvrtina i 4 × jedna osmina.
Tijesto razvaljati pola centimentra debljine u oblik pravokutnika i namazati salom (1/4 sala), potom ga preklopiti, ponovno premazati (malo više od 1/8 sala) i preklopiti, ponovno premazati (malo manje od 1/8 sala). Tijesto odmoriti 30 minuta u hladnjaku, umotano u prozirnu foliju ili vrećicu. Ponoviti isti postupak valjanja, mazanja i preklapanja. Odmoriti u hladnjaku najmanje pola sata prije valjanja.
Tanko razvaljati, rezati željene oblike, puniti džemom od šljiva. Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C 25 do 30 minuta.
Malo ohladiti i posipati ili uvaljati u šećer u prahu s vanilijom.
Fotografija: Samo jedan griz