Iva Šutić s profila iwa.iva s nama je podijelila recept za rajsku tortu koja spaja nježne kore, divnu kremu i voće po izboru.
Sastojci
Kore
- 250 g maslaca
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
- 250 g oštrog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
Posip za kore
- 4 bjelanjka
- 1 vrećica badema u listićima
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žlica cimeta
Krema
- 800 ml slatkog vrhnja
- 4 žumanjka
- 100 g šećera u prahu
I još
- ½ kg voća po želji
Priprema
Kore
Pomiješati maslac, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodati brašno i prašak za pecivo pa sve izmiješati.
Podijeliti na četiri jednaka dijela i svaku kuglu raširiti na zasebnom papiru za pečenje u krug promjera 24 cm.
Premaz za kore
Izraditi čvrsti snijeg od bjelanjka, podijeliti u 4 dijela i svaki dio namazati preko onog tijesta na papirima za pečenje
Pomiješati badem u listićima, šećer u prahu i cimet i to posuti po svakoj kori (gore po bjelanjku).
Stavljati jednu po jednu koru na naopako okrenuti lim za pečenje u pećnicu na 180 stupnjeva nekoliko minuta (dok ne dobije boju na rubovima).
Krema
Čvrsto umutiti slatko vrhnje. Pomiješati žumanjke sa šećerom u prahu (može i na pari) i oprezno umutiti u šlag.
Slaganje
Oprati pola kilograma voća po želji.
Slaže se kora – krema – voće i tako na kat, završiti s korom koja vam je najljepše ispala.
Ohladiti preko noći!
Fotografije: Iva Šutić