Tmurne jesenske oblake u znaku kojih nam uglavnom prolazi ovaj mjesec zamijenit ćemo komadom torte mekane poput oblaka – tortu napoletanu pripremila je Bojana Matek.
Sastojci
(za tortu promjera 26 cm)
- 500 ml mlijeka
- 500 ml vode
- prstohvat soli
- 50 g maslaca
- 1 limun – ribana korica
- 1 žlica limoncella (opcionalno)
- 200 g griza
- 220 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 500 g ricotte
- 4 jaja
- 400 g milerama
- 1 žličica vanilije
Preljev
- džem od malina
- 250 g malina
Priprema
Pomiješajte mlijeko i vodu u loncu pa u njega dodajte sol, maslac, ribanu koricu limuna i limoncello. Zakuhajte na laganoj vatri. Gris pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Kada mlijeko prokuha, umiješajte gris i šećere neprestano miješajući pjenjačom da se ne bi napravile grudice. Kuhajte 2-3 minute dok se ne zgusne. Odložite sa strane da se prohladi i u međuvremenu u drugoj posudi pjenjačom izmutite jaja, dodajte ricottu i mileram te sve ravnomjerno izmiješajte.
Zatim u mješavinu ricotte i jaja žlicu po žlicu dodavajte gris i dalje miješajući dok ne umiješate sve i ne dobijete jednoličnu smjesu.
Dodajte i vaniliju.
Kalup za torte obložite papirom za pečenje i namastite maslacem pa ulijte smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 55 minuta.
Ako vidite da površina prebrzo tamni, pokrijte kalup aluminijskom folijom.
Isključite pećnicu, malo otvorite vrata i pustite da se torta ohladi u kalupu.
Zatim odstranite kalup i papire za pečenje, tortu smjestite na pladanj, premažite s nekoliko žlica džema od malina i posložite svježe maline po površini.