S bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić danas nam dolazi nova savršena slastica – kokos tiramisù s jagodama.
Sastojci
(za jednu dublju zdjelu volumena ca. 1 litre)
- 50 g kokosa
- 500 g jagoda
- 50 ml soka od naranče
- 50 ml likera od kokosa
- vrh noža unutrašnjosti od jedne mahune vanilije
- 500 g mascarpone sira
- 50 g šećera
- 1 velika žlica soka od limuna
- 50 g bijele čokolade
- 125 ml slatkog vrhnja
- ca. 150 g piškota
Priprema
Kokos u jednoj tavici bez dodatka masnoće tostirati dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Jagode oprati, odstraniti zeleni dio i ostaviti da se posuše. Sto grama jagoda sa sokom od naranče i likerom od kokosa pirirati štapnim mikserom.
Unutrašnjost mahune vanilije, mascarpone, šećer i sok od limuna pjenjačom sjediniti u glatku masu. Čokoladu naribati. Slatko vrhnje izmiksati u čvrsti snijeg. Sve zajedno s 30 g kokosa umiješati u mascarpone kremu. Tristo pedeset grama jagoda nasjeći na sitne komadiće i umiješati u kremu.
Na dno zdjele poslagati piškote i preliti polovicom pirea od jagoda. Raspodijeliti polovicu kreme. Opet poslagati piškote, preliti ostatkom pirea i premazati ostatkom kreme. Ostaviti, prekriveno, najmanje 3 sata u hladnjaku.
Prije serviranja izrežite 50 g jagoda na ploškice i raspodijelite po tiramisu te pospite s 20 g kokosa.
Fotografija: Feeding Art