Mnogi upravo s jeseni povezuju miris jabuka a za ovaj vikend pripremite svojim ukućanima ovaj atraktivan tart s ružicama od jabuka po receptu Ane Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Prhko tijesto
- 200 g brašna
- 125 g maslaca
- 50 g mljevenih badema
- 80 g šećera
- 1 jaje
Krema
- 4 žumanjka
- 80 g šećera
- 40 g gustina
- 250 ml mlijeka
- 250 ml slatkog vrhnja
- ostrugana mahuna vanilije
Sirup za jabuke
- 3 šalice vode
- 1 šalica šećera
- 4 do 5 velikih jabuka
Priprema
Prhko tijesto
Od navedenih sastojaka izradite mrvičasto tijesto pa sve brzo i ravnomjerno sjedinite te napravite disk od tijesta. Omotajte ga prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.
Pripremite kalup za tart promjea 24 cm te ga obložite papirom za pečenje. Disk od tijesta izvadite iz hladnjaka, razvaljajte ga između dva papira za pečenje i prebacite u kalup te ga lagano utisnite na dno i stranice kalupa.
Tijesto na nekoliko mjesta probodite viljuškom. Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C te pecite tart dok ne dobije zlatno žutu boju. Nakon pečenja tart dobro ohladite.
Krema
Za kremu miksajte žumanjke sa šećerom dok ne dobijete finu bijelu kremu. Dodajte gustin i malo mlijeka te sve lijepo povežite. Ostatak mlijeka i slatko vrhnje stavite u manji lončić i zakuhajte s ostruganom mahunom vanilije. Dodajte smjesu od žumanjaka i gustina. Konstantno miješajte dok ne dobijete puding. Maknite s vatre i prebacite kremu u staklenu zdjelu. Zamotajte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Ohlađenu kremu premažite preko tarta.
Sirup za jabuke
U većem lončiću zakuhajte vodu i šećer. Jabuke izrežite na četvrtine (ne skidate koru), a potom i na tanke šnitice. Šnitice ubacite u sirup i kuhate par minuta na najmanjoj vatri dok ne omekšaju (moraju postati savitljive da možete napraviti ružice od njih). Jabuke vadite šupljikavom žlicom u staklenu posudu i pustite da se malo prohlade. Da biste napravili ružice od jabuka, poredajte 7 – 10 šnitica jabuka u niz, pri čemu se svaka šnitica preklapa s prethodnom po sredini. S jedne strane krenite i zarolajte jabuke u ružu. Stavljajte ruže na kremu od vanilije. Ponovite sve dok ne dovršite tart.
Fotografija: Tirkizna