Znamo da nije lako uvijek pojesti cijelu količinu baklave pa vam danas donosimo savjete za ispravno skladištenje ove slastice.
O baklavi se često vode rasprave jer je ljudi ili obožavaju ili uopće ne vole. Izvorno, ova slastica dolazi s Bliskog Istoka, no osvojila je srca i nepca ljudi diljem svijeta. Vrlo je zahvalna slastica jer se može jesti danima, a uz pravilne načine skladištenja čak i mjesecima.
Ljubitelji baklave često se pitaju kako ju skladištiti budući da je vrlo teško odmah pojesti cijelu pripremljenu količinu jer je riječ o vrlo slatkoj i zasitnoj slastici.
U nastavku donosimo nekoliko prijedloga za skladištenje baklave.
Čuvanje na sobnoj temperaturi
Baklava se na sobnoj temperaturi smije čuvati najduže 5 dana. Nakon što se ohladi potrebno ju je spremiti u hermetičku posudu u koju neće prodirati zrak, a treba obratiti pažnju i na veličinu posude kako se baklava ne bi zgnječila.
Čuvanje u hladnjaku
Ukoliko želite baklavu čuvati u hladnjaku, svakako ju prije spremanja ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim pospremite u hermetičku posudu.
Za ljetnih dana kad su temperature previsoke, baklavu je svakako najbolje čim se malo prohladi spremiti u hladnjak kako se ne bi pokvarila. U hladnjaku se baklava može skladišti najduže 2 tjedna.
Čuvanje baklave u zamzivaču
Baklavu možete i zamrznuti, no kako bi izbjegli odmrzavanje velikih količina, podijelite porcije na dva po dva komada tako što ćete ih odijeliti papirom za pečenje koji će vam olakšati izvlačenje željene količine baklave ili određene količine zamrznite zajedno u odvojenim vrećicama za zamrzavanje ili posudama. Prije stavljanja baklave u posudu za zamrzavanje prekrijte dno aluminijskom folijom kako ne bi došlo do lijepljenja baklave za dno posude, a prilikom odabira veličine posude pazite da komade možete lijepo posložiti kako se ne bi nagnječili i deformirali. Prije konzumiranja smrznute baklave pričekajte da se otopi, najbolje u gornjem dijelu hladnjaka. Svakako zabilježite datum zamrzavanja i zalihe potrošite kroz 3 mjeseca.
Ukoliko želite, baklavu možete zamrznuti i prije pečenja i to tako da dno lima za pečenje dobro namastite, posložite baklavu u lim i stavite u zamrzivač na 3 do 4 sata. Kada se zamrzne, baklavu izvadite iz lima i omotajte prijanjajućom folijom u nekoliko slojeva te vratite u zamrzivač. Nepečena se baklava može na ovaj način skladištiti najduže 4 mjeseca. Kada odlučite ispeći baklavu, prvo pustite da se kratko odmrzne, zatim uklonite prijanjajuću foliju te pričekajte otprilike sat vremena da se odmrzne u gornjem dijelu hladnjaka, nakon čega je spremna za stavljanje u namašćeni lim, ili lim prekriven masnim papirom te pečenje.
Izvor: wikihow.com
Fotografije: Unsplash