Na Danima hrvatskog kulinarstva najboljom slastičarkom u Hrvatskoj proglašena je Dora Bolkovac koja je s nama podijelila prve reakcije na osvojenu titulu.
Hrvatska ima novu državnu prvakinju u slastičasrtvu. Nakon što je dvije godine zaredom ta titula išla u ruke Ivana Ergovića, ove godine najboljom je proglašena mlada slastičarka Dora Bolkovac, koja iskreno priznaje da je priželjkivala ovu laskavu titulu: „Uvijek dajem sve od sebe i očekujem najbolji ishod. Oduvijek sam zamišljala kako bi to bio lijepi osjećaj da me nekad u budućnosti proglase državnom prvakinjom u slastičarstvu. Svaka besana noć i sati i sati provedeni u kuhinji blili su vrijedni truda i mukotrpnog rada. Presretna sam i jako ponosna na sebe. To nije samo pobjeda za mene već i sve one koji me podržavaju i guraju naprijed, moja obitelj, kolege, prijatelji. Veliko im hvala na tomu jer sam svjesna da sa mnom vježbaju svoje strpljenje. Konkurencija je bila jaka, kolege i kolegice slastičari dali su sve ono najbolje od sebe, ali spoj svih elemenata, okusa i izgleda presudio je da ja postanem nova državna prvakinja.“
Do stjecanja ove titule vodio je put preko izrade deserta s temom četiri elementa: zrak, voda, vatra i zemlja, a Dora kaže kako je svaki desert pratio element kako izgledom tako i okusom, dok je cijelu priču zaokružila žena od vučenog šećera i čokolade, koja predstavlja elemente zraka, vode, vatre i zemlje, a simbolizira harmoniju prirode i ljudske duhovnosti.
„Za tortu je bila tema Istra, napravila sam bogatu tortu sa sastojcima koji u najboljem svjetlu predstavljaju predivnu Istru. Tradicionalna Bumbarska torta koja potječe iz Vodnjana bila mi je biskvitna baza, a zatim su se nizali slojevi bogate namelake s maslinovim uljem i insert od smokvi kuhanih u teranu, pečena pita od skute i kao zadnji sloj lagani mousse od smokvinog lista i karamele od kozjeg mlijeka. Izgled torte popratio je njenu unutrašnost pa je torta bila u obliku kažuna s poznatom istarskom kozom na vrhu. Okolo torte nalazilo se drvo masline s maslinama od ganachea s maslinovim uljem, smokve od smokvenjaka prelivene čokoladom te čokoladne amfore punjene karamelom od maslinovog ulja.“ – opisala je Dora pobjedničku tortu.
„Za topli desert napravila sam fritule punjene skutom i smokvom sljubljene s gelom od terana i laganim umakom od vanilije, ušećerenim bademima i tuilom od smokvinog lista i time oduševila strogi žiri. Za hladni desert odlučila sam se na kombinaciju graška i jagoda za koju se ispostavilo da je savršeno osvježavajuća kombinacija za ljetne dane. Igra između tekstura, glatkoće graška i sočnosti jagoda, stvara savršenu ravnotežu i harmoniju prikazivajući kako se nespojivo može spojiti i stvoriti jedno predivno iskustvo u nepcima.“ – otkriva nam nova državna prvakinja, zahvalivši na kraju Hrvatskom kuharskom savezu kao organizatoru ovog natjecanja te svom poslodavcu Valamar Rivieri koja joj je omogućila usklađivanje poslovnog i privatnog života te je pozvala svoje kolegice i kolege da se u u budućnosi pridruže kreairanju novih slatkih priča.
Fotografije: Hrvatski kuharski savez, Dora Bolkovac