Čokolada i višnja su odličan par, a zna to i moja nećakinja Dora za koju je i napravljen ovotjedni recept.
Sastojci
Kolač
- 55 g maslaca
- 120 g čokolade za kuhanje
- 175 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- malo arome vanilije
- po želji višnjevače
- 85 g glatkog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- oko 20 komada očišćenih višanja
Sirup od višanja
- 180 g očišćenih višanja
- 100 g soka iz staklenke višanja
- 50 g vode
- 120 g šećera
- 1 čašica višnjevače
- 1-2 žlice brašna
I još
- očišćene višnje
- sladoled od vanilije
Priprema
Kolač
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Stavite maslac i čokoladu za kuhanje u lončić pa ih otopite na pari. Prebacite u jednu staklenu posudu i ostavite sa strane da se ohladi.
U posudi pomiješajte šećer i jaja pa im dodajte aromu vanilije i višnjevaču i sve dobro izmiješajte. Ovoj smjesi dodajte ohlađenu smjesu maslaca i čokolade pa ručno izmiješajte dok se ne sjedini. Zatim malo po malo dodajte prosijano brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo i sve dobro, ručno izmiješajte.
Mali kalup za srneći hrbat ravnomjerno poprskajte uljem u spreju (ili namažite maslacem i pospite brašnom) pa smjesu ulijte u kalup. Stavite u pećnicu na pet minuta, a zatim izvadite i rasporedite višnje po želji.
Vratite u pećnicu i pecite još 25-30 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice), a zatim izvadite i pustite da se sasvim ohladi.
Sirup od višanja
Dok se kolač peče, pripremite sirup. U lončić stavite sve sastojke, osim brašna, pa na laganoj vatri kuhajte dok ne dođe do vrenja. Ukoliko se ne može zgusnuti, polagano dodajte malo brašna kako bi se zgusnulo. Kad se skuha, ugasite vatru i procijedite sok u jednu staklenku, a preostale višnje istisnite kroz cjediljku kako biste dobili što više soka.
Posluživanje
Potpuno ohlađeni kolač izvadite iz kalupa i stavite na tanjur za posluživanje. Kolač prelijte pripremljenim sirupom od višanja i ukrasite očišćenim višnjama te poslužite samostalno ili uz sladoled od vanilije.
Napomena
Prije vađenja iz kalupa, svakako pričekajte da vam se kolač potpuno ohladi inače će vam prilikom vađenja kolač puknuti.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]