Naša suradnica Mirjana Marčinko s bloga Od slatkoga slađe danas s nama dijeli recept za japanske palačinke, kao stvorene za početak dana.
Sastojci
Palačinke
(5 – 6 palačinki)
- 2 jaja
- 3 žlice mlijeka
- 35 g glatkog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- nekoliko kapi ekstrakta vanilije
- 20 g šećera
Za pečenje
- maslac
- voda
I još (za ukrašavanje)
- šećer u prahu
- med
- voće
- tučeno slatko vrhnje
Priprema
Palačinke
Žumanjke i mlijeko umiješati pjenjačom.
Dodati prosijano brašno i prašak za pecivo te ekstrakt vanilije.
Hladne bjelanjke mutiti u čvrst snijeg, postupno dodavati šećer.
Trećinu snijega dodati smjesi od žumanjaka i lagano umiješati te smjesu dodati preostalom snijegu.
Lagano umiješati kuhačom.
Prženje
Tavu za palačinke zagrijati, premazati maslacem i smanjiti vatru.
Staviti 3 velike žlice smjese za 3 palačinke.
Dodati po još jednu žlicu na svaku palačinku.
Uliti sa strane 1 žličicu vode, poklopiti tavu i peći na laganoj vatri 3 – 4 minute.
Okrenuti palačinke, uliti žličicu vode, poklopiti i nastaviti peći oko 3 minute.
Ukrašavanje
Palačinke posuti šećerom u prahu i preliti medom.
Ukrasiti tučenim vrhnjem i voćem te poslužiti tople.
Fotografija: Od slatkoga slađe