Polako se pripremamo za predblagdansko vrijeme prepuno raznolikih mirisa i slastica. Iskušajte se u pripremi jedne od najpopularnijih blagdanskih slastica – male voćne pite. Ovaj klasični desert savršena je kombinacija prhkog tijesta, voća i začina koji će vašu kuhinju ispuniti najfinijim mirisima.
Sastojci
Tijesto
- 230 g pšeničnog brašna
- 155 g neslanog maslaca (hladnog)
- 30 g šećera u prahu (2 žlice)
- 1 jaje (srednje veličine, tučeno)
Voćni nadjev
- 250 g brusnice
- 400 g grožđica
- 150 ml tamnog ruma
- 2 omota Dr. Oetker Finesse korice naranče
- ½ žličice mljevenih začina po želji (klinčić, muškatni oraščić, pimet, cardamom…)
- 1 omot Dr. Oetker cimet šećera
- 200 g biljne masti
- 260 g smeđeg šećera (tamnog)
Glazura
- 1 jaje (srednje veličine)
- malo šećera u prahu
Priprema
Tijesto
Izvažite brašno i stavite ga u zdjelu pa dodajte naribani hladni maslac. Lagano promiješajte da ravnomjerno rasporedite maslac pa sjedinite s brašnom vrhovima prstiju. Dodajte šećer u prahu i postupno umiješajte jaje dok se ne formira kugla tijesta. Ako se tijesto ne sljubljuje, dodajte malo hladne vode. Omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta
Nadjev
Dok se tijesto hladi, napravite voćni nadjev: sve sastojke osim biljne masti i šećera stavite u zdjelu. Ostavite da stoji sat vremena da suho voće upije začine i rum. Kada sušeno voće dobije na volumenu, umiješajte mast te tamni smeđi šećer.
Slaganje
Namastite lim za kolačiće ili muffine. Zagrijte pećnicu (električna pećnica 180 °C, pećnica na vrući zrak 160 °C).
Ohlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na debljinu od otprilike 4 mm i izrežite na krugove promjera oko 16 cm te ih stavite u namašćeni lim. Preostalo tijesto narežite na 24 zvjezdice. Na svaki krug stavite punu žlicu voćnog nadjeva.
Glazura
Lagano premažite rubove tijesta jajetom prije stavljanja zvjezdica ili drugog oblika po vašem izboru te i njih premažite jajetom. Vratite u hladnjak na 10 minuta prije stavljanja u pećnicu.
Nivo pećnice: sredina pećnice
Vrijeme pečenja: oko 25 – 30 minute
Izvadite iz pećnice na rešetku za hlađenje i ostavite da se hladi pet minuta pa pažljivo izvadite svaku pitu iz lima žličicom. Pospite šećerom u prahu i poslužite kao predivnu svečanu poslasticu!
U suradnji s Dr. Oetkerom
Fotografija: Dr. Oetker