Poznati južnoamerički slatki namaz odličan je dodatak brojnim slasticama.
Dulce de leche je španjolski naziv za tradicionalni južnoamerički slatki namaz što u doslovnom prijevodu znači slatko od mlijeka. Ovaj je namaz omiljen u Argentini, Brazilu, Čileu, Dominikanskoj Republici, Paragvaju, Peruu, Urugvaju, Meksiku, Kolumbiji i Venezueli.
Portugalci ga nazivaju Doce de leite, Meksikanci Cajeta, a u Kolumbiji i Venezueli poznat je pod nazivom Arequipa. Francuzi ovaj namaz zovu Confiture de lait, a Amerikanci Milk jam. Dulche la leche može se izraditi u dvije varijante: kao namaz i kao preljev, što ovisi o dužini kuhanja.
Izrađuje se od zaslađenog kondenziranog mlijeka koje je potrebno kuhati nekoliko sati, ali se može izraditi i od običnog kipućeg mlijeka i šećera. Prilikom kuhanja mogu se po želji dodati i drugi sastojci, kao što je vanilin šećer, maslac i soda bikarbona, zahvaljujući kojoj ovaj namaz postaje tamniji.
Dulce la leche se upotrebljava kao namaz za kruh te pri izradi različitih slastica (kao preljev za palačinke, sladoled, torte…).
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]