Macaronsi su uvijek odličan izbor, a za ovaj recept s đumbirom zaslužna je Tihana Koprek s bloga Just Cake the Cupcake.
Sastojci
Macaronsi
- 225 g šećera u prahu
- 130 g mljevenih badema ili bademovog brašna
- 115 g bjelanjka sobne temperature*
- 60 g šećera
- boja po želji
Đumbir ganache
- 90 ml mlijeka
- 90 ml slatkog vrhnja
- komad đumbira veličine cca 7 cm
- 250 g bijele kuverture
- 30 g maslaca
Priprema
Macaronsi
Bjelanjke sobne temperature miksati na srednjoj brzini. Kad se počne pjeniti dodati 60 g šećera i boju po želji te miksati na najjačoj brzini dok se izmiksa u čvrsti snijeg.
U međuvremenu prosijati bademovo brašno sa šećerom u prahu da se izbjegnu grudice. Povezati bjelanjke sa suhim sastojcima špatulom.
Ako radite prvi puta svakako pogledajte par YouTube videa i moj prvi post da vidite kako to povezivanje tj. “macaronizacija” funkcionira.
Napuniti vrećicu za ukrašavanje smjesom i na papir za pečenje istiskivati macaronse.
Svaki pladanj nekoliko puta lupiti po površini da se razbiju mjehurići zraka koji su ostali u smjesi.
Pustiti na sobnoj temperaturi oko sat vremena da se na površini stvori film koji je zaslužan za ono “stopalo” po čemu su macaronsi poznati.
Pećnicu zagrijati na 150 stupnjeva i svaki lim peći 12 minuta. Na dvanaestoj minuti izvaditi iz pećnice i pustiti da se do kraja ispeku na vrućem limu.
Tek kad se ohlade odvojiti ih od papira za pečenje.
Đumbir ganache
Pomiješati mlijeko i vrhnje i staviti u posudu s đumbirom te zagrijavati do točke vrenja. Maknuti s vatre i pokriti te ostaviti da se vrhnje aromatizira đumbirom oko 20 minuta.
Nakon 20 minuta ponovo zagrijati do točke vrenja te procijediti da se đumbir i eventualni film od vrenja mlijeka odvoji te izmjeriti 60 ml.
Nasjeckati bijelu kuverturu i preliti sa 60 ml mješavine te miješati dok se čokolada ne otopi, usput dodavajući kockice maslaca sobne temperature. Pustiti da se potpuno ohladi.
Slaganje macaronsa
Ganache staviti u mikser i na srednjoj brzini malo izmiksati da postane čvrsto i kremasto.
Puniti macaronse i dva po dva spajati u “keksiće”. Čuvati u zatvorenoj kutiji do tjedan dana.
Napomena
Jaja izvaditi iz hladnjaka i ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi.
Najbolje je koristiti boju u prahu ili u gelu, tekuća boja može promijeniti teksturu i makaronsi neće uspjeti.
Bijela kuvertura je najbolja za ganache. Nemojte koristiti razne čokolade jer ganache neće dobro ispasti tj. neće se stisnuti.
Fotografije: Just Cake the Cupcake
[print_link]