Državni praznik usred tjedna malo nam je poremetio radni ritam pa snagu za nastavak uobičajenih radnih aktivnosti nalazimo u duploj dozi bijele čokolade koja nam stiže s bloga Pregacha autorice Irene Gavran.
Sastojci
(za kalup promjera 26 cm)
Biskvit
- 175 g omekšalog maslaca
- 175 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 225 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 jaja (M)
- 100 g grčkog jogurta
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- prstohvat soli
- 100 g bijele čokolade (nasjeckane na sitne kockice)
- 125 g bobičastog voća (borovnice, maline, višnje, kupine)
- 1 žlica gustina ili brašna (po želji)
Krema
- 100 g bijele čokolade
- 200 g krem sira
- 200 ml vrhnja za šlag
I još (za dekoraciju)
- svježe voće
- naribana čokolada
- kakao
Priprema
Biskvit
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilacijom. Kalup za torte promjera 26 cm namastite i pobrašnite te odstranite višak brašna.
Sve sastojke za biskvit (osim sjeckane čokolade i voća) stavite u posudu za miksanje i smiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Sjeckanu čokoladu i voće stavite u jednu posudu i pospite žlicom gustina ili brašna, dobro promiješajte da su svi komadi obloženi brašnom, da spriječite propadanje prilikom pečenja. Nije greška ni ako preskočite ovaj korak, čisto da vam bude ljepše.
Špatulom lagano umiješajte čokoladu i voće.
Biskvit rasporedite u pripremljeni kalup, poravnajte i pecite cca 45 min, pa i koju minutu više, ako čačkalica ne izađe čista.
Ohladite biskvit u potpunosti.
Krema
Za kremu otopite bijelu čokoladu na pari i ostavite da se ohladi skroz , ali da ostane tekuća.
Krem sir miksajte, pa mu dodajte otopljenu čokoladu i sjedinite. Na kraju, istresite tekuće vrhnje za šlag i miksajte da se šlag odradi svoje. Dobit ćete laganu, pjenastu, dovoljno čvrstu kremu da se može rasporediti po biskvitu, a da ne curi.
Kad ste kremu razmazali po biskvitu, ostavite u hladnjaku pola sata, sat da se malo stisne. Torta je prekrasna i bez ičega, no možete ukrasiti s još voća, naribane čokolade, posuti kakaom…
Fotografije: Pregacha