Zaštićene oznake izvornosti odnosno zemljopisnog porijekla dobili su „Zagorski bagremov med“ i „Zagorski štrukli“.
U Službenom listu Europske unije od 7. ožujka 2022. objavljeno je da je „Zagorski bagremov med“ dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti dok su „Zagorski štrukli”/„Zagorski štruklji” dobili europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.
Ova su dva naziva proizvoda upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te su zaštićena na području cijele Europske unije.
Postupak zaštite naziva „Zagorski bagremov med“ pokrenut je u kolovozu 2018. kada je Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev za zaštitu oznake izvornosti za naziv „Zagorski bagremov med“.
Zemljopisno područje proizvodnje „Zagorskog bagremovog meda” obuhvaća područje Hrvatskog zagorja čiji reljefni i klimatski čimbenici te floristički resursi određuju specifičnost ovog meda.
Elementi njegove specifičnosti temelje se i na dugoj tradiciji pčelarstva, a jedna od značajnih povijesnih poveznica s proizvodnjom meda i voska na području Hrvatskog zagorja svakako je i proizvodnja licitara i svijeća.
Ovaj se med dobiva se od nektara bagrema te pratećih medonosnih biljaka s područja Hrvatskog zagorja, a karakteristike su mu svijetla boja koja se kreće od gotovo bezbojne preko svijetlo do slamnato žute te izražena bistrina. Ovaj med dugo ostaje tekuć te rijetko kristalizira, nema intenzivan miris, a okus mu je srednje do jako sladak sa slabo izraženom kiselošću. Aroma je slaba do srednje postojana po vaniliji, bagremovu cvijetu, djevičanskom saću i svježem maslacu.
Postupak zaštite naziva „Zagorski štrukli”/„Zagorski štruklji” također je pokrenut u kolovozu 2018. kada je Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda „Tradicija Zagorja“ podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla za naziv „Zagorski štrukli”/„Zagorski štruklji”.
Zemljopisno područje proizvodnje „Zagorskih štrukli”/„Zagorskih štruklji” obuhvaća područje Hrvatskog zagorja uz njihov specifičan, tradicionalan način pripreme i tradicionalnu recepturu, karakteristične za ovo zemljopisno područje.
„Zagorski štrukli”/„Zagorski štruklji” proizvode se po starom i prokušanom receptu posebnim postupkom uz korištenje tradicionalnih sastojaka, a posebnost pripreme je u načinu izrade tijesta, ručnom razvlačenju i punjenju tijesta nadjevom te oblikovanju gotovih štrukli koji imaju karakterističan oblik jastučića, mekane su konzistencije u svježem obliku te bijelo-žute boje.
Onaka izvornosti te oznaka zemljopisnog porijekla jamče potrošačima kupnju autentičnog proizvoda, a uz ova dva novoregistrirana naziva Hrvatska ima ukupno 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv zaštićen u Europskoj uniji te je tako svrstana na sedmo mjesto na razini EU.
Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede