Evo još jednog recepta za keksiće koji je već dugo u mojoj obitelji i koji će vam zasigurno dobro doći u ovom božićnom periodu.
Sastojci
- 300 g glatkog brašna
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- limunova korica
- 50 g badema
- 20 g kakaa
I još
- 2 žlice mlijeka
Priprema
Brašno i maslac usitnite dok ne dobijete smjesu poput pijeska (možete to napraviti u multipraktiku). Zatim dodajte šećer, vanilin šećera, jaje, žumanjak, limunovu koricu i bademe te zamijesite tijesto.
Polovicu tijesta odvojite i dodajte 20 g kakaa te oblikujte tamni dio tijesta. Ukoliko je tijesto presuho, po potrebi dodajte dvije žlice mlijeka.
Obje polovice oblikujte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na barem pola sata.
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Izvadite tijesto iz hladnjaka pa svaku polovicu razvaljajte na nekoliko milimetara debljine. Stavite jednu preko druge i zarolajte u roladu pa režite komade od otprilike pola centimentra debljine.
Izrezane komade stavljate na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 16 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).
Gotove keksiće izvadite iz pećnice, ostavite ih da se ohlade pa ih, do posluživanje, spremite u metalnu kutiju.
Fotografije: Kate Bošković