Ana Raguž s bloga Tirkizna za ove kekse kaže da su prhki, mirisni i ukusni te da predivno izgledaju u dekorativnim staklenkama za kekse – jedina je mana što tamo ne ostaju predugo jer su jednostavno preukusni.
Sastojci
Keksići
- 200 g brašna
- 160 g maslaca
- 90 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 2 žumanjka
- 40 g mljevenih lješnjaka
- 1 žlica kakao praha
- ½ žličice cimeta
Premaz
- 1 bjelanjak
- 30 g sjeckanih lješnjaka
Priprema
Od brašna, maslaca, šećera, vanilin šećera, soli i jednog žumanjka zamijesite glatko tijesto i podijelite tijesto na dva dijela.
U jedan dio tijesta dodajte mljevene lješnjake, kakao, cimet i drugi žumanjak. Sve sjedinite i napravite kuglu od tamnog tijesta, zamotajte u prozirnu foliju. Od svijetlog tijesta napravite kuglu, isto tako je zamotajte u prozirnu foliju. Obje kugle stavite u hladnjak na 1 sat.
Premaz
U jednu posudu stavite sjeckane lješnjake.
Bjelanjak malo izradite vilicom.
Slaganje
Nakon sat vremena, izvadite oba tijesta iz hladnjaka. Svijetlo tijesto razvaljajte na papiru za pečenje otprilike na 4 mm u pravokutnik. Na drugom papiru za pečenje razvaljajte tamno tijesto na nešto manji pravokutnik od svijetlog tijesta.
Svijetlo tijesto premažite bjelanjkom, na bjelanjak stavite tamno tijesto i stisnite da vam se dobro zalijepi. Zarolajte roladu. Roladu sa svih strana namažite pomoću kista bjelanjkom i uvaljajte u sjeckane lješnjake.
Roladu pažljivo umotajte u prozirnu foliju i ostavite je u hladnjaku na 30 minuta.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C.
Nakon pola sata izvadite tijesto iz hladnjaka i izrežite roladu na kriškice (ja sam ih rezala na otprilike 5 mm).
Veći lim za pečenje obložite papirom za pečenje i poslažite kriškice s razmakom. Pecite ih na 180°C 15 – 20 minuta dok ne porumene.
Fotografije: Tirkizna