Smišljajući kako potrošiti velike količine mliječne čokolade koja nam je ostala još od uskršnjih jaja, došli smo do ovog recepta za dvostruko čokoladne browniese.
Sastojci
- 150 maslaca
- 250 g smeđeg šećera
- 200 g čokolade za kuhanje
- 2 jaja
- 60 g glatkog brašna
- nekoliko kapljica arome vanilije
- malo ruma
- mliječna čokolada (količina po želji)
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopite maslac te u njega dodajte smeđi šećer. Pomiješajte i ostavite da se ohladi. Zatim na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopite čokoladu za kuhanje i ostavite je da se ohladi.
U jednu posudu prosijte brašno. U drugoj posudi mikserom miješajte dva jaja dok ne postanu pjenasta i svjetla. U to, neprestano miješajući pjenjačom dodajte otopljeni maslac sa šećerom, a zatim i otopljenu čokoladu, aromu vanilije i rum te na kraju i prosijano brašno.
Na samom kraju dodajte mliječnu čokoladu nasjeckanu na komadiće (mi smo koristili čokoladu koja nam je ostala od uskršnjih jaja).
Pripremljenu smjesu izlijte u kalup za pečenje (dimenzija cca 29 x 23) obložen papirom za pečenje, poravnajte te stavite peći oko 20-25 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).
Gotove browniese izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade te ih zatim izrežite na jednake komade i poslužite samostalno ili uz šalicu toplog mlijeka.
Napomena
Prilikom vađenja browniesa iz pećnice oni će i dalje biti mekani, ali to i jest ono što želimo postići – sočne, mekane browniese s otopljenom mliječnom čokoladom u sredini. Stoga je razinu pečenja browniesa najbolje procjeniti po njihovoj površini.
Svakako pričekajte da se browniesi prije rezanja ohlade inače će vam biti premekani (stajanjem na zraku se malo osuše) te će se, ukoliko ih budete rezali prije nego što se ohlade, prilikom rezanja raspadati.
Ukoliko niste ljubitelj jako slatkih kolača, predlažemo da smanjite količinu šećera.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]