Za nedjeljno uživanje u popodnevnoj kavi predlažemo ove odlične čokoladne keksiće.
Sastojci
- 120 g maslaca
- 250 g mekog brašna
- prstohvat soli
- 200 grama čokolade za kuhanje
- 40 g žumanjaka (oko 2 žumanjka)
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- žlica ruma
- malo korice od limuna
Za dekoraciju
- 100 g bijele čokolade
Priprema
Na pari otopite čokoladu. Otopljenu prebacite u drugu posudu i pustite da se ohladi.
U multipraktik stavite brašno, maslac i prstohvat soli te miksajte dok ne dobijete smjesu poput pijeska. Prebacite dobivenu smjesu u drugu posudu. Razdvojite žumanjke i bjelanjke pa žumanjke lagano umutite vilicom. Smjesi brašna i maslaca dodajte šećer, vanilin šećer, koricu limuna, rum, žumanjke i otopljenu čokoladu pa umijesite tijesto.
Dobiveno tijesto oblikujte u plosnati disk, zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat-dva.
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Izvadite tijesto iz hladnjaka, uklonite prozirnu foliju pa tijesto stavite na papir za pečenje i prekrijte prozirnom folijom pa ga razvaljajte na željenu debljinu (do 1 cm). Kalupom željenog oblika izrezujte oblike (mi smo koristili okrugli kalup) te ih slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko 10-12 minuta (prilikom vađenja keksići će biti još malo mekani, ali će stajanjem na zraku postati tvrđi).
Gotove keksiće izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade.
Za dekoraciju rastopite bijelu čokoladu te je prebacite u vrećicu za zamrzavanje. Na vrhu vrećice otkinite mali komadić kako biste dobili mali otvor kroz koji će izlaziti čokolada te keksiće ukrasite šarama po želji.
Ukrašene keksiće ostavite na zraku da se bijela čokolada osuši, a zatim ih čuvajte u metalnoj kutiji.
Napomena
Ukoliko vam bijela čokolada bude previše gusta za crtanje, dodajte joj jednu do dvije žlice suncokretovog ulja, dobro promiješajte i nastavite crtati.
Fotografija: Kate Bošković
[print_link]