Nastavlja se naš izazov #cokoladomprotivkorone – splitska slastičarka i autorica bloga Torta, pinjur, pjat, Julija Beroš tom prilikom s nama dijeli recept za dvostruko čokoladni tart.
Sastojci
(za kalup promjera 26 cm)
Tijesto
- 200 g glatkog brašna
- 20 g gorkog kakaa
- 85 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- po potrebi 1 žlica brašna – ako je jaje malo veće i za razvaljati tijesto
Krema
- 100 g mlijeka
- 30 g kristal šećera
- 140 g tamne čokolade (min 55% kakaa)
- 3 žumanjka
Čokoladni mousse
- 150 g čokolade
- 100 g meda
- 3 bjelanjka
I još
- kakao ili čokolada u prahu (za dekoraciju)
Priprema
Tijesto
Prosijte brašno, kakao i šećer u prahu, dodajte im sol i na listiće narezan maslac. Vrhovima prstiju umiješajte maslac u brašno, što brže da se maslac ne rastopi. Kad dobijete mrvice, dodajte jaje i umijesite tijesto. Spljoštite ga u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku da se ohladi.
Pobrašnite radnu površinu i na njoj razvaljajte ohlađeno tijesto u disk veći od promjera kalupa u kojem ćete ga peći. Pomoću valjka za tijesto, prenesite tijesto u kalup, pritisnite uz bočne rubove, izravnajte kutove i odrežite višak tijesta. Kalup s tijestom stavite opet u hladnjak. Tijesto će se manje skupljati ako je prije pečenja dobro ohlađeno.
Ovo tijesto ima dvije faze pečenja- pečenje „na slijepo“ i pečenje s kremom. Pečenje na slijepo znači da na sirovo tijesto, a preko vrećice za pečenje ili aluminijske folije ili papira za pečenje, stavimo uteg – da tijesto ne naraste, da se ne iskrivi, povuče ili preklopi. Uteg može biti suhi grah, leća, sitni kamenčići ili sl.
Tijesto pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici, cca 15 minuta na 190°C. Povirite tijesto u svojoj pećnici, možda će vama trebati koja minuta kraće ili duže- ovisi o pećnici i o kalupu u kojem pečete.
Kad je tijesto na pola pečeno, dižete uteg. skupa s pek papirom (vrećicom za pečenje) i na njega nalijevate kremu.
Krema
Mlijeko i šećer zagrijte, sklonite s vatre i dodajte čokoladu da se otopi i na kraju dodajte žumanjke. Sve izlijte preko napola pečenog tijesta i vratite natrag u pećnicu na 7-10 minuta. Ne zaboravite da je ovo pečena čokoladna krema- mora vam biti lagano mekana na dodir kad je gotova.
Ohladite na sobnu temperaturu.
Čokoladni mousse
Čokoladu stavite na paru da se otopi. Med stavite u posudu i zagrijavajte dok ne provrije. Bjelanjke lagano mikserom tucite i kad je med zavrio nalijevajte ga na bjelanjke uz rub posude u kojoj miksate. Nastavite miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsta meringa i dok se posuda ne ohladi- cca 10 minuta.. i da, sve je izvedivo ručnim mikserom i bez termometra.
U tučene bjelanjke dodajte otopljenu čokoladu i špatulom je umiješajte (ne mikserom!!) Malo će bjelanjci spasti- ali bit će to u redu. Rasporedite dobiveni mousse preko ohlađene pečene kreme, po želji pospite kakaom ili čokoladom u prahu i ostavite da se ohladi- cca 2 sata.
Fotografije: Torta, pinjur, pjat