Stigla nam je naša Alica Bjeli Duduković i sa sobom donijela divan recept za džem od crvenih naranči.
Sastojci
- 1 kg crvenih naranči
- 1 limun
- 500 ml soka od crvenih naranči
- 800 g šećera
- 100 g burbon vanilin šećera
- 75 ml ruma
Priprema
Kilogram naranči i jedan limun dobro oprati i narezati na tanke ploške (možete i na ribež). Ne guliti, zato je bitno da imate domaće. Od još cca 1 kg naranči iscijediti sok da se dobije 500 ml i preliti tim sokom ploške. Posuti običnim šećerom i ostaviti preko noći.
Ujutro dodati vanilin šećer i staviti kuhati pa pustiti da smjesa zakuha. Kuhati petnaestak minuta pa štapnim mikserom usitniti smjesu. Naravno, ostaviti komadiće po ukusu.
Kuhati uz povremeno miješanje još petnaestak minuta pa dodati rum. I onda kuhati još jedno 5 minuta pa probati teksturu (žličicom stavite na tanjurić i vidite je li dovoljno gusto kad se ohladi). Ako niste zadovoljni, kuhati još malo, ako jeste uliti vruće u vruće tegle, okrenuti ih na poklopac i pustiti 5 minuta da se izvakumiraju.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković