Zahvaljujući Alici Bjeli Duduković po prvi vam put donosimo slatki recept u kojemu su iskorištene zelene rajčice.
Sastojci
- 2 kg zelenih rajčica
- 1 kg šećera
- 750 g bresaka
- 50 ml limunovog soka
- 50 ml ruma
Priprema
Oprati rajčice te ih narezati na tanke ploške. Isto učiniti i s breskvama.
U lonac u kojem ćete kuhati slagati red po red rajčica i posipati šećerom svaki red. Na vrh posložiti breskve i također ih posuti šećerom.
Ostaviti na hladnom 8 sati ili preko noći.
Rajčice i breskve će pustiti sok. Stavite lonac na vatru da uzavre i kuhajte oko 20 minuta da voće malo omekša (da, rajčice spadaju u voće). Zatim maknite s vatre, ubacite omekšalo voće u blender i usitnite. Vratite u lonac, dodajte limunov sok i stavite da dalje kuha. Žlicom skidajte pjenu dok ne nestane i kuhajte do željene gustoće – stavite na tanjurić pa kad se prohladi vidjet ćete koliko je gusto.
Ja sam kuhala jedno 40 minuta. Ako želite još usitniti, prođite nekoliko puta kroz smjesu štapnim mikserom. Zatim dodajte rum, pustite da još 5 minuta prokuha i vruće sipajte u vruće staklenke (operite ih i stavite u pećnicu da se zagriju nekih 15 minuta na 90°C). Kada zatvorite staklenke, okrenite ih na čep i pustite 5 minuta. Vratite ih u normalni položaj i pustite da se džem ohladi.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković