Iako jagodama nije sezona, u skladu s nadolazećim Valentinovom, Ana Prša je s nama podijelila ovaj „romantični“ recept za predivne eklere s vanilijom i jagodama.
Sastojci
Tijesto
- 125 g mlijeka
- 125 g vode
- 110 g maslaca
- ¼ male žličice soli
- 15 g šećera
- 140 g brašna
- 4 jaja
Umak od jagoda
- 400 g svježih jagoda
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica šećera
- 8 g želatine u prahu
- 4 žlice vode
Krema
- 6 žumanjaka
- 400 ml mlijeka
- 4 žlice brašna
- 200 g šećera
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 200 g maslaca
Puslice
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
- 120 g šećera
Glazura
- 50 g bijele čokolade
- žlica ulja
Priprema
Tijesto
Mlijeko, vodu, šećer, maslac i sol staviti u lonac te staviti kuhati dok ne zakipi. Maknuti sa strane i dodati brašno te brzo izmiješati pjenjačom kako ne bi nastale grudice. Ponovno vratiti na vatru te špatulom miješati još otprilike minutu i pol dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
Tijesto prebaciti u posudu za miksanje te miksati tijesto nastavkom za tijesto.
Jaja lagano istući vilicom pa malo po malo ulijevati u tijesto koje se miksa.
Ja ulijevam otprilike jedno po jedno jaje.
Miksajte otprilike 10 minuta sve zajedno s time da u nekoliko navrata špatulom skinete tijesto koje se je ulovilo po stjenkama zdjele te ga vratite na miksanje.
Upalite pećnicu na 180°C.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje te pomoću slastičarske vrećice istiskujte tijesto cca 8 cm dužine, ostavljajući mjesta između jer će se raširiti i narasti tijekom pečenja. Količina smjese je dovoljna za dva velika lima za pečenje.
Tijesto se peče na 180°C 25 minuta.
Kada je gotovo, izvadite ga iz pećnice i odmah na vrhu ili ispod pomoću čačkalice izbušite rupicu kako bi vrući zrak izašao. Ako zaboravite to napraviti, tijesto neće biti fino hrskavo već mekano i žilavo.
Umak od jagoda
Otopite želatinu s vodom i ostavite sa strane da nabubri. Za to vrijeme zakuhajte jagode sa šećerom i vanilin šećerom. Kada omekšaju, usitnite ih pomoću štapnog miksera te propasirajte.
Želatinu zagrijte kako bi se otopila (pazite da ne zakipi), ulite je u umak od jagoda i promiješajte. Pustite da se ohladi.
Krema
Žumanjke, mlijeko, brašno i šećer dobro izmiješajte pa stavite kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi. Zatim smanjite vatru pa kuhajte još par minuta. Prebacite u drugu posudu i prekrijte folijom kako se ne ulovila korica.
Kad se ohladi umiksajte maslac sobne temperature i ekstrakt vanilije.
Glazura
Otopite čokoladu sa žlicom ulja.
Puslice
Lagano izmiješajte bjelanjke sa šećerom te ih stavite kuhati na paru. Kuhajte do cca 50°C pa ih prebacite u mikser i miksajte cca 10 minuta. Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu pa na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje istiskujte puslice. Sušite ih na ventilatoru na 80-90°C cca 2 sata.
Slaganje
Vrh eklera odrežite nožem, zatim punite s umakom od jagoda, gore stavite kremu od vanilije.
Vrhove eklera koje ste odrezali umočite odozgora u bijelu čokoladu pa poklopite eklere. Ukrasite po želji; svježim jagodama, puslicama i listićima mente.
Najdraže mi je ovo raditi kada ima šumskih jagoda, žao mi ih je stavljati u umak pa volim svježim ukrasiti eklere.
Fotografija: Ana Prša