Svi znamo da prilikom pripreme slastica ne smijemo žuriti, a to je doslovno na svojoj koži osjetila i Marija Slakoper – donosimo njezinu priču.
U brojnim razgovorima s profesionalnim slastičarima, ali i onima koji se pripremom slastica bave samo iz hobija, nerijetko smo čitali da je najvažnije za pripremu slastica odvojiti dovoljno vremena i ne žuriti s istom. Dobro to zna i Marija Slakoper, ekonomistica koja u slobodno vrijeme uživa u pripremi slastica i obično odvoji dovoljno vremena za svaku tortu koju priprema. No, kako to obično biva, onda kad radiš sebi, najlošije napraviš – baš tako bilo je i kad je ona pripremala svoju rođendansku tortu u kojoj je glavni detalj trebala biti snježna kugla napravljena od izomalta. Priprema rođendanske torte za Mariju Slakoper
„Nikada do sada se nisam odlučila napraviti sama sebi tortu za rođendan… Ali ove godine mi je to bila prilika da isprobam nešto novo i iskoristim temu Božića koji obožavam. Slika u mojoj glavi je bila inspirirana snow globom… i jednostavno prekrasnim ukrasima za Božić…“ – priča nam Marija kako je ideja krenula.
Priprema torte nije joj oduzela previše vremena jer torta je klasična – biskvit od čokolade s komadićima čokolade, kreme su 3 vrste čokolade i vanilija. „Efekt stijene sam dobila smjesom za rum kuglice koje sam kasnije mazala obojenom bijelom čokoladom u 3 nijanse. Nisu svi ukrasi jestivi. Figurice su umjetne, ali sam borove radila s kornetom i obojenim šlagom napravila da izgleda realno. Snijeg je dio s kokosom, dio s grijanim šlagom pod rukama – da bude mekan“ – kaže Marija, opisujući jednostavniji dio pripreme torte.
Evo i kako su stvari krenule po zlu: „S obzirom da imam dvoje male djece, krenula sam od jutra… i završila kasno navečer s obzirom na to da sam završila na hitnoj. Za samu staklenu kuglu sam otopila izomalt te ga prelijevala preko balona- greška…
Trebalo bi pričekati da se malo ohladi pa onda preko balona, ali je izomalt i na 100 stupnjeva vec dosta gust pa bi ga trebalo odmah preliti…
Nakon odlaska na hitnu sam uspjela napraviti kuglu, ali na dječjoj lopti koju sam naravno oprala te obložila folijom. I uspjela je, ali s obzirom na to da sam čekala da se izomalt ohladi malo je dosta debela pa na kraju ipak nisam dobila onaj efekt koji sam htjela…“- opisuje dramatične trenutke pripreme, dodajući: „Dakle… Stvarno sam nakon što sam otopila imala 10 minuta vremena da završim tortu jer sam morala na posao. I u žurbi sam doslovno najkipućiji izomalt išla izliti na balon. I dok sam ga izlijevala mislila sam si da će balon puknut, ali eto u svoj žurbi nisam stala… balon je eksplodirao po cijeloj kuhinji i naravno da je dio kipućeg izomalta završio na mom licu, rukama i prsima… nakon šoka kako mi kuhinja izgleda sam odmah opekline polila hladnom vodom i s obzirom na to da u kućnoj ljekarni nemam apsolutno ništa za opekline, otišla sam na hitnu…“
Torta je na kraju ipak napravljena, ali nije ispala onako kako je Marija htjela – tako da je za sada odustala od staklene kugle jer i bez toga torta izgleda lijepo.
Onima koji i sami žele pripremiti ovu tortu Marija savjetuje da umjesto izomalta koriste želatinu jer iako nije toliko sjajno i prozirno, ipak je manje opasno.
Fotografije: Marija Slakoper