Ovaj nam recept, koji je s nama podijelila Tonka Radić, već dugo stoji spremljen u našem arhivu i vjerujemo da je baš ovaj tmurni utorak kao stvoren za dodatnu dozu čokolade.
Sastojci
Biskvit (x 3)
- 3 žlice glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- 3 žlice kakaa
- 3 jaja
- 6 žlica šećera
- 3 žlice ulja
- 3 žlice mlijeka
Fil
- 300 g bijele čokolade
- 400 g crne čokolade
- ½ l vrhnja za šlag
- 125 g maslaca
Sirup
- 200 ml toplog mlijeka
- 2 žlice kakaa
Priprema
Biskvit
Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijemo.
Umutimo bjelanjke
Mikserom umutimo 3 žumanjka sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i blijedo žuta. Dodamo ulje i sve malo promiksamo, zatim naizmjence dodamo mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo i mlijeko. Na kraju špatulom umiješamo bjelanjke.
Izlijemo u pripremljen kalup i pečemo 20 – 25 minuta.
Kalup sam koristila od 24 cm.
Postupak ponovimo tri puta, tako da dobijemo 3 kore.
Dok se biskviti peku pripremite fil.
Fil
Natrgajte bijelu i crnu čokoladu, prelijte slatkim vrhnjem. Na laganoj vatri miješajte dok se sva čokolada ne otopi i dok smjesa ne postane glatka. Pred sam kraj dodajte na kockice narezan maslac. Sve promiješajte dok se maslac ne otopi, a smjesa ne postane glatka i sjajna.
Neka malo odstoji jer je fil dosta rijedak, pa da se malo stisne. Tako će vam biti lakše raspodijeliti fil po torti.
Sirup
Ugrijte mlijeko te dodajte kakao ugrijanom mlijeku i promiješajte.
Slaganje
Na tanjur za posluživanje stavite prvu koru, zatim prelijte sirup pa na njega stavite fil. Prekrijte drugom korom i ponovite postupak. Na kraju završite slaganje nanošenjem fila.
Ukrasiti tortu po želji!
Napomena
Važno je napomenuti da sirup stavljate malo po malo, bolje će upijati. Nemojte sve odjednom.
Fotografija: Tonka Radić