Za slađi blagdan u obiteljskom okruženju donosimo vam recept Jannette Razum s bloga Slatki svijet torti i kolača za ekstra čokoladne kekse.
Sastojci
- 70 g maslaca sobne temperature
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja sobne temperature
- 200 g čokolade za kuhanje
- 130 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 20 g kakaa u prahu
- prstohvat soli
- 100 g čokoladnih kapljica
Priprema
Čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane da se malo ohladi.
U zasebnoj zdjelici pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, kakao i sol.
Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte jaja i kratko još izmiksajte. Zatim dodajte otopljenu čokoladu pa smjesu još jednom dobro izmiksajte. Dodajte suhe sastojke pa izmiksajte smjesu na najmanjoj brzini tako da se svi sastojci sjedine.
Na kraju ubacite čokoladne kapljice i kuhačom ih umiješajte u smjesu. Ako nemate čokoladne kapljice čokoladu za kuhanje nasjeckajte i ubacite u smjesu.
Smjesu spremite u hladnjak na sat vremena. Kada se ohladi žličicom uzimajte komadiće smjese i oblikujte kuglice. Kuglice slažite na lim za pečenje prekriven papirom. Računajte na to da će se kuglice tijekom pečenja raširiti pa ostavite dovoljno razmaka između njih.
Keksiće pecite 8-10 minuta na 180°C. Vrijeme pečenje prilagodite svojoj pećnici, ali pazite da ih ne prepečete. Pečeni keksi su na dodir još mekani, ali hlađenjem očvrsnu. Ako želite da čokoladne kapljice budu vidljive na keksićima, onda ih dodatno utisnite u oblikovan kuglice ako je prikazano na slici.
Napomena
Po želji u smjesu možete ubaciti i 125 grama sjeckanih orašastih plodova.
Fotografija: Slatki svijet torti i kolača
[print_link]