Iz kuhinje Ane Prše i njezine kćeri Marije ovaj je put izašao ovaj divni entremet kolač od maline i breskve čiji recept danas dijelimo s vama.
Sastojci
Prhka podloga
- 180 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- 70 g maslaca
- 35 g masti
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 35 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
Biskvit
- 1 žumanjak
- 50 g šećera
- 50 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice cimeta
- 25 ml ulja
- 25 ml mlijeka
- 1 bjelanjak
- prstohvat soli
Krema
- 120 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica gustina
- 1 list želatine
- 250 g mascarpone sira
- 150 g slatkog vrhnja
Gel breskva
- 150 g pirea od breskve
- 1 list želatine
Gel malina
- 110 g pirea od malina
- 1 žlica šećera
- 1 list želatine
Glazura
- 160 g šećera
- 160 g glukoze
- 80 g mlijeka
- 6 listova želatine
- 150 g bijele čokolade
- nekoliko kapi žute boje za kolače
- 100 g kondenziranog mlijeka
I još (za dekoraciju)
- malo kokosa, svježa menta, puslice, svježe voće…
Priprema
Gel breskva
List želatine namočite u hladnoj vodi.
Pire od breskve stavite kuhati na laganu vatru. Kada zakipi maknite s vatre te umiješajte ocijeđeni list želatine.
U plastičnu posudu dimenzija cca 17×11 cm, koju te obložili prozirnom folijom, nalijte pire te stavite u zamrzivač da se stegne.
Gel malina
List želatine namočite u hladnoj vodi.
Pire od malina stavite kuhati na laganu vatru te umiješajte šećer. Kada se šećer otopi, maknite s vatre te umiješajte ocijeđeni list želatine. Pustite da se ohladi malo pa ga nalijte preko gela od breskve koji se sada već trebao stegnuti. Vratite sve zajedno u zamrzivač da se zamrzne kako biste poslije mogli rezati.
Prhka podloga
U zdjeli promiješajte brašno, prašak za pecivo i šećere. Zatim dodajte na kockice narezan maslac, mast, žumanjak i vrhnje. Sve zajedno dobro zamijesite pa stavite tijesto u vrećicu pa u hladnjak na pola sata da odmori.
Kada se ohladi, razvaljajte ga na 4-5 mm na papiru za pečenje. Izrežite 6 oblika keksića malo većih od veličine kalupa. Ja sam si od papira napravila šablonu pa pomoću nje rezala. S obzirom na to da je tijesto mekano, kekse ostavim na papiru, a višak tijesta pažljivo uklonim. Papir s tijestom pažljivo preselim u lim za pečenje i stavim peći na 170°C 8 minuta.
Višak tijesta sam ispekla kao kekse, nafilala na kraju ostatkom kreme i gelom i nestali su brzinom munje.
Biskvit
Žumanjak istucite sa šećerom, dodajte mlijeko i ulje, zatim brašno s praškom za pecivo i cimetom te nastavite miksati dok se sve ne poveže.
Bjelanjak s prstohvatom soli istucite u snijeg. Snijeg umiješajte lagano pomoću špatule u gornju smjesu.
Staviti peći u lim za pečenje dimenzija cca 16x16cm, prethodno obložen papirom za pečenje, 10 minuta na 170°C.
Kad je gotov, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Obrežite rubove, poravnajte ga odozgora te izrežite jednakih 6 dugačkih komada.
Krema
Namočite list želatine u hladnoj vodi. Žumanjke, mlijeko, šećer, vanilin šećer i gustin dobro izmiješajte kako ne bi bilo grudica te staviti kuhati dok ne zakipi. Smanjite vatru pa kuhajte miješajući još minutu-dvije. Zatim prebacite u drugu posudu te umiješajte list želatine. Zatim dodajte mascarpone pa kremu dobro izmiješajte dok se sastojci ne sjedine. Slatko vrhnje istucite u meki šlag pa pomoću špatule umiješajte u kremu sobne temperature.
Glazura
Glazuru se radi na kraju, kada je kolač zamrznut. Šećer, glukozu i mlijeko kuhajte dok ne zakipi pa još minutu-dvije. Maknite s vatre pa u to dodajte omekšanu želatinu koju ste prije namočili u hladnoj vodi. Promiješajte. Dodajte bijelu čokoladu i boju, promiješajte da se čokolada otopi pa pomoću štapnog miksera miksajte minutu. Zatim dodajte kondenzirano mlijeko i kratko izmiksajte da se sastojci povežu. Glazuru zatim procijedite, prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje glazuru. Kada se glazura malo ohladi, pažljivo uklonite foliju s kojom ćete pokupiti eventualne mjehuriće zraka ili pjenicu kako bi glazura bila što ljepša.
Slaganje
Kremu stavite u slastičarku vrećicu pa silikonske kalupe napunite kremom malo više od polovice.
Gel od maline i breskve izvadite iz zamrzivača i iz posude i narežite na 6 podjednakih prutića. Prutiće utisnite u kremu pa nanesite još jedan tanji sloj kreme preko toga. Zatim utisnite u kalup i biskvit. Poravnajte, uklonite višak kreme, prekrijte prozirnom folijom pa stavite u zamrzivač da se zamrzne. Ja sam ostavila preko noći, pa ujutro glazirala.
Kada ih izvadite smrznute iz kalupa, stavite ih na rešetku koja je na tanjuru ili poslužavniku (u njega će se slijevati višak glazure). Pažljivo prelijte zamrznuti kolač, pustite da se višak ocijedi pa kolač prebacite na prhku podlogu-keks. Ukrasite po želji.
Fotografije: Ana Prša