Budući da su banane vrlo osjetljivo voće često se događa da one nedugo nakon što ih kupimo posmeđe i postanu gnjecave te više nisu pogodne za jelo. Kako biste to izbjegli, donosimo nekoliko savjeta kako ih skladištiti te sačuvati od prebrzog propadanja.
Za početak, idealno bi bilo kada bi u kuhinji imali mjesto gdje bi mogli razvući konopac na kojem će banane visiti. Razlog nastajanju smeđih mrlja je to što one najčećše stoje naslonjena jedna na drugu i uslijed pritiska dolazi do pojave mrlja. Vješanjem banana ova bi se pojava mogla izbjeći.
Izbjegavajte sunčevo svjetlo
Također, pri odlaganju banana važno je paziti da nisu izložene sunčevu svjetlu jer ono izaziva brže sazrijevanje. Banane možete skladištiti i u hladnjaku, no morate imati na umu kako hladnoća sprječava zrenje te bi zbog toga banane čuvane u hladnjaku i nakon nekoliko dana mogle ostati nezrele te poprimiti gorkasti okus. Stoga je preporuka da ih skladištite u hladnjaku tek onda kada dostignu željenu razinu zrelosti.
Zamrzavanje banana
Ukoliko želite spriječiti brzo propadanje banana, možete ih i zamrznuti, no i tu treba paziti da prije zamrzavanja dosegnu željenu razinu zrelosti.
Potrebno ih je odrezati na kolutove, rasporediti po pladnju na kojem se nalazi papir za pečenje, staviti ih na kratko u zamrzivač kako se komadi ne bi zalijepili jedan za drugi, a zatim kad se kratko prohlade spremiti u vrećicu ili posudu te zamrznuti.
Prije pohrane u zamrzivaču, obavezno na pakiranju naznačite datum te ih iskoristite u što kraćem roku.
Ukoliko trebate svježe kolutove banane za dekoraciju slastice, a ne želite da oni pri tom promijene boju, poškropite ih s malo limunovog soka koji će spriječiti tamnjenje.
Prezrele banane su odlične za pripremu slastica
No, ne zaboravite da su često prezrele banane izvrstan odabir za pripremu raznih kolača, među kojima su i banana bread i muffini od banane. Tako da ne očajavate ako vam banane ipak dobiju mrlje i postanu gnjecave – jednostavno uzmite posude i upustite se u pripremu odličnih slatkih zalogaja.
Fotografije: Unsplash