Slastice od prhkog tijesta mnogima su visoko na listi omiljenih, no upravo ova vrsta tijesta nerijetko stvara probleme u pripremi – kako ih izbjeći i dobiti savršeno prhko tijesto u nastavku nam otkriva Lorena Mihelčić s bloga Daj kolačić.
Sastojci
- 120 g brašna (T550)
- 17 g bademovog brašna
- 45 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 60 g hladnog maslaca
- veliki prstohvat soli
- 1 S jaje
Za premaz
- 1 žumanjak + malo vrhnja za šlag
Priprema
Suhe sastojke pomiješamo u posudi od miksera, znači sve osim jaja i maslaca. Maslac izrežemo na sitne kockice i držimo u frižideru do upotrebe. Lopaticom za miksanje počinjemo miksati sastojke da se dobro rasporede, a zatim dodajemo malo po malo hladan maslac i čekamo da smjesa počne nalikovati na mokri pijesak. Znači brašno bi trebalo potpuno biti obloženo maslacem. Nakon toga dodajemo jedno manje jaje i brzinski sjedinimo u kompaktnu masu bez previše miješenja kako brašno ne bi počelo otpuštati gluten. To bi rezultiralo tvrdim tijestom, a nama treba prhko i pahuljasto.
Gotovo tijesto stavimo između dva papira za pečenje, pa valjkom razvaljamo na debljinu oko 2 mm. Kada sam hladila cijeli disk tijesta, a naknadno valjala, znalo mi je popucat i to me jako ljutilo. Ovako dok je tijesto podatno mi se pokazalo kao puno bolja opcija da ga odmah razvaljam, pa hladim. Takvo tijesto između dva papira stavimo u hladnjak oko 30 minuta.
Za slaganje tarta nam je potreban obični kalup za pite i tartove koji ćemo premazati maslacem i posuti s malo brašna kako bi se kasnije slastica lako rezala i odvajala.
Kada smo tijesto utisnuli u kalup, vilicom izbockamo dno i stavimo ga nakratko u zamrzivač ili hladnjak da se ponovno stisne. Kada postane čvrsto i tvrdo na dodir, spremno je za pečenje.
Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva. Pečemo tijesto oko 15 minuta. Nakon 10 minuta malo pripazite da ne bi slučajno počelo tamniti. Kada vidimo da je pečeno, izvadimo ga i ostavimo na pultu da se ohladi i dođe k sebi. Sada slijedi premaz. Taj premaz nam služi da „začepimo“ sitne rupice u tijestu kako nam nadjev kasnije ne bi omekšao koru. A i lijepo će se sjajiti
Žumanjku dodamo žlicu vrhnja za šlag ili za kuhanje pa izmiješamo. Kistom premažemo stranice i dno tijesta u jednakom sloju. Vratimo u pećnicu dok ne poprimi lijepu boju, otprilike 5 minuta.
Dalje dodajemo nadjeve po želji. Pazite samo ako dodajete neko voće da ne bude vlažno jer će nam tijesto omekšati i raspasti se.
Fotografije: Daj kolačić