Cheesecake s borovnicama naš je izbor za dašak ljeta u zimskim danima – recept nam donosi Lidija Osmak s bloga Gurmanka.
Sastojci
Biskvitna podloga
- 8 jaja
- 160 g šećera
- 160 g čokolade
- 1 vrećica praška za pecivo
Krema
- 400 ml kondenziranog mlijeka
- 40 ml soka od limuna
- 450 g ABC sira
- 1 žlica arome vanilije
Preljev od borovnica
- 300 g zamrznutih borovnica
- 4 žlice šećera
- 2 žlice gustina
- 150 ml vode
Priprema
Biskvitna podloga
Mikserom izradite prvo bjelanjke i šećer.
Pećnicu ugrijte na 180°C i u njoj otopite usitnjenu čokoladu.
Žumanjke miksajte s praškom za pecivo i umiješajte im otopljenu čokoladu.
Na kraju lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka i istresite smjesu u podmazani kalup te pecite nekih 40 minuta (test čačkalicom).
Kada je biskvit gotov ohladite ga i premjestite na ukrasni pladanj na kojem ćete servirati tortu jer se krema ne mora termički obrađivati.
Krema
Mikserom dobro izradite kondenzirano mlijeko i sok od limuna dok se ne zgusne i dobije sjaj.
Sada smjesi dodajte sir i aromu vanilije te dobro miješajte dok se sastojci ne sjedine.
Preko ohlađenog biskvita premažite kremu i ostavite da se dobro ohladi prije nanošenja preljeva od borovnica.
Preljev od borovnica
Borovnice i šećer stavite kuhati na laganu vatru te kada omekšaju dodajte im gustin razmućen u hladnoj vodi i sve skupa kuhajte nekih 5 minuta dok se preljev ne zgusne.
Dobro ga ohladite prije nanošenja na tortu, a dio možete ostaviti pa preliti kriške prilikom serviranja torte.
Fotografija: Gurmanka