Novim kolektivnim ugovorom slastičare očekuje povećanje bruto plaće za 5 do 6 %, a pomoćne slastičare za 10 do 12 %.
Predstavnici sindikata u ugostiteljstvu i HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma uspješno su završili još jedan ciklus pregovora te dogovorili novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva (KUU) koji donosi povećanje minimalne bruto plaće zaposlenih u tim djelatnostima. Osim povećanja plaća, novim se ugovorom definirana i druga materijalna prava zaposlenih, značajno iznad zakonski propisanih, što unatoč ovim izazovnim vremenima za turistički sektor prati 20 godina dugu tradiciju uspješnog pregovaranja sindikata i poslodavaca u ovom sektoru.
Dogovoreno je povećanje bruto plaća bez dodataka zaposlenima u ugostiteljstvu u 4 razreda prema složenosti poslova, i to od najnižeg povećanja u iznosu od 5 % do najvišeg povećanja koje iznosi čak 12 %.
Povećanje za slastičare i pomoćne slastičare
Za prva dva razreda koji obavljaju jednostavne i manje zahtjevne poslove, u koji spadaju čistačice, spremačice, serviri, portiri, nosači prtljage, sobarice, pomoćni konobari, pomoćni kuhari, pomoćni recepcionari, pomoćni slastičari i slični poslovi osigurano je povećanje bruto plaće za 10, odnosno 12 %.
Za druga dva razreda u koje spadaju zahtjevniji i vrlo zahtjevni poslovi, odnosno za konobare, kuhare, slastičare, recepcionare, konobare specijaliste, kuhare specijaliste osigurano je povećanje bruto plaće za 5, odnosno 6%.
“Iako se turistički sektor još uvijek oporavlja od gubitaka prouzrokovanih pandemijom Covida-19 i pred nama je još jedna izazovna i nepredvidljiva turistička sezona, nastavljamo s trendom povećanja plaća i drugih prava zaposlenih. Ljudi su temelj kvalitetne turističke usluge i u Hrvatskoj svi koji radimo i odlučujemo u turizmu moramo stvarati konkurentne uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju. Ponosni smo na dugogodišnju tradiciju uspješne suradnje s našim sindikatima, i u dobrim vremenima i u lošim godinama kakve smo upravo preživjeli, jer jedino međusobnim razumijevanjem i dogovorom oko ključnih stvari možemo graditi kvalitetan okvir za jačanje i nastavak razvoja našeg sektora”, izjavio je Željko Kukurin, predsjednik HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma, a stoji u priopćenju Sindikata turizma i usluga Hrvatske.
Ovaj novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva potpisan je za iduće 2 godine, a počeo se primjenjivati od 1. travnja 2022. do zaključno 31. prosinca 2023., dok će se odluke o novim minimalnim bruto plaćama početi primjenjivati od 1. lipnja 2022.
Zagarantiran iznos ispod kojeg poslodavac ne može ići
Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, Eduard Andrić ovim je povodom naglasio: „Potpisivanjem Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, našim članovima, ali kada proširimo Kolektivni ugovori i svim radnicima u ovoj djelatnosti, osiguravamo prava koja su imali i do sada, te povećavamo plaće kroz četiri razreda složenosti poslova u turizmu i ugostiteljstvu. Nismo zadovoljni s tim povećanjem jer i dalje tvrdimo da je plaća i sigurnost radnog mjesta najbitniji razlog odliva naše stručne radne snage izvan Hrvatske. Nastavit ćemo zajedno s poslodavcima vršiti pritisak na Vladu da porezno rastereti ovu djelatnost, a na poslodavce da s nama dogovore veće plaće i da zainteresiramo naše radnike da se školuju i rade u turizmu i ugostiteljstvu, jer je nesporna činjenica da su oni poslodavcu najbolji, najvrjedniji i najjeftiniji.“
Također, na novi se ugovor osvrnula i Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te rekla: “Minimalne bruto plaće bez dodataka za temeljna ugostiteljska radna mjesta (kuhar, konobar, slastičar, recepcionar..) ovime su za 15 % više od propisane minimalne plaće RH, a za specijalističke poslove 37 % više. Naravno da te plaće u sadašnjim uvjetima nisu dostatne, ali je zagarantiran iznos ispod kojega ni jedan poslodavac ne može isplaćivati. S druge strane, kroz kolektivne ugovore na razini društava ugovaramo znatno više plaće, a osim plaća na razini društava ugovaraju se i dodatna materijalna prava. Vrijeme ispred nas je zaista izazovno, nadamo se ipak bolje nego što je vrijeme iza nas, a onda vjerujemo da već nakon sezone možemo zajedno razgovarati i o većim plaćama. U ovom momentu interes nam mora biti zajednički, a to je zadržavanje kvalitetnih kadrova, te povratak onih koji su nas napustili. To možemo samo kroz veće plaće i bolje uvjete rada, a to nam onda garantira i kvalitetu po kojoj smo poznati.“
Sindikati, ali i poslodavci očekuju da će resorno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i ovog puta donijeti odluku o proširenoj primjeni ovog granskog Kolektivnog ugovora koja je bitna jer ugostiteljima koji nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor također omogućuje korištenje preraspodjele radnog vremena zaposlenika u maksimalnoj trajanju – 60 sati unutar 6 mjeseci i mogućnost korištenja skraćenog dnevnog odmora od 8 sati. Napominju kako je takva fleksibilnost važna zbog specifične dinamike poslovanja u turističkoj sezoni te da uz fleksibilnost, proširena primjena Kolektivnog ugovora ugostiteljstva osigurava i ujednačavanje radnih uvjeta i uvjeta poslovanja za sve u turizmu, ali i suzbijanje nelojalne konkurencije.
Izvor: Sindikat turizma i usluga Hrvatske
Fotografija: Pexels