Obožavamo kremaste slastice, a još kad izgledaju ovako dobro, naprosto im ne možemo odoljeti. Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes donosi nam recept koji sigurno želite isprobati.
Sastojci
Kuhano tijesto
- 160 ml vode
- prstohvat soli
- 100 g maslaca
- 120 g oštrog brašna
- 4 veća jaja
Krema od vanilije
- 650 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 20 g gustina
- 120 g šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 150 g maslaca
Fil od jagoda
- 400 g smrznutih jagoda
- 150 g šećera
- 100 ml vode
- 40 g gustina
- 50 g maslaca
I još
- 200 ml slatkog vrhnja
Priprema
Kuhano tijesto
Prokuhajte vodu s malo soli i maslacem. Skinite s vatre i dodajte brašno, polako ulijevajući i neprestano miješajući pjenjačom da vam se ne bi stvorile grudice. Kad ste dobili gustu smjesu koja se lijepo sjedinila, vratite lonac na najmanju vatru i kuhajte još 2 – 3 minuta. Ostavite da se prohladi tako da tijesto bude mlako.
U mlako tijesto sada dodajte jedno po jedno jaje, miksajući. Kada ste dobili kremastu smjesu, podijelite tijesto na dva dijela.
U kalup promjera 26 cm stavite papir za pečenje pa žlicom tanko razmažite prvi dio tijesta. Ne morate jako ravnati jer je cilj da tijesto naraste tako da se dobije brdovit izgled.
Tijesto pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 25 minuta dok lijepo ne porumeni. Nemojte otvarati pećnicu! Na isti način ispecite i drugi dio tijesta, da dobijete dvije kore.
Krema od vanilije
U malo mlijeka razmutite puding i gustin, a ostatak mlijeka sa šećerom ulijte u lonac i stavite na vatru. Zagrijavajte do vrenja pa ukuhajte puding ulijevajući u tankom mlazu i neprestano miješajući pjenjačom.
Skinite s vatre kad se zgusne, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
U tek malo mlak puding umiksajte komad po komad omekšalog maslaca i dobro sjedinite u finu, glatku i pjenastu kremu.
Slaganje
Uzmite prvu koru i stavite je na tanjur. Izaberite za donju onu koja vam djeluje ravnije. Nanesite kremu od vanilije, poravnajte i stavite u hladnjak dok pripremate fil od jagoda.
Fil od jagoda
Stavite u lonac smrznute jagode i šećer pa zagrijavajte na srednjoj vatri dok se jagode ne otope. Prokuhajte ih 5-10 minuta da omekšaju i skinite sa vatre. Kratko prohladite pa štapnim mikserom usitnite u glatki umak.
Vratite na vatru, a u vodi izmiješajte gustin pa ukuhajte u jagode neprestano miješajući pjenjačom. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Skinite s vatre pa odmah dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Prohladite desetak minuta pa još topli žele izlijte na ohlađenu kremu od vanilije. Najbolje je za slaganje koristite obruč od torte. Vratite u hladnjak.
Na kraju umutite slatko vrhnje u šlag, okrenite donju stranu druge kore pa najprije popunite šupljine šlagom, a ostatak šlaga nanesite na ohlađeni žele i poklopite tortu drugom korom.
Neka se torta dobro ohladi najmanje par sati. a najbolje preko noći pa režite komade.
Fotografija: Mystic cakes