Crème brûlée je slastica kojoj mnogi ne mogu odoljeti, a danas je na naš portal donosi Marija Herjavić Jerkić – isprobajte i vi ovaj recept.
Sastojci
- 200 ml slatkog vrhnja
- 70 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 3 žumanjka
- 50 g šećera
- šećer za karameliziranje
I još
- slatko vrhnje
Priprema
Vrhnje i mlijeko dobro ugrijati s prerezanom vanilijom, ali ne da zavrije. Za to vrijeme pjenjačom dobro umiješati žumanjke i šećer. Polako, stalno miješajući, ulijevati mlijeko i vrhnje i dobro povezati. Preliti u posudice, žlicom maknuti pjenu ako je ima na vrhu i peći na 180°C oko 40 minuta u posudi s vodom.
Na ohlađenu kremu staviti tanji sloj kristal šećera i zapržiti brenerom. Ako nema brenera, ugrijati pećnicu na 250°C s uključenim gornjim grijaćem i ubaciti na najvišu razinu koju minutu, samo da se ulovi karamel, a da se ne otopi krema.
Poslužiti s tučenim slatkim vrhnjem.
Napomena
Ne koristiti mikser da smjesa ne bi postala pjenasta.
Mlijeko dodavati pomalo da ne ukuha žumanjke.
Posudice staviti u veći kalup te uliti vodu do pola i tako peći.
Kad je pečena, nije skroz čvrsta te se malo ljulja kao želatina, to je u redu, stisnut će se kad se ohladi.
Umjesto štapića vanilije možete koristiti i vanilin šećer ili aromu vanilije.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić