Ako još niste pripremili svoje pince/sirnice/pogače, mi vam donosimo još jedan recept koji možete isprobati u svojoj kuhinji – onaj s potpisom Petre Demo s profila Štorija o slatkom.
Sastojci
- 2 svježa kvasca
- 4 dcl mlijeka
- 4 jaja
- 350 g šećera
- 2 vanilin šećera
- brašno cca 1,5-2 kg… (koliko upije)
- prstohvat soli
- 125 g maslaca
- 1 korica neprskane naranče
- 1 korica neprskanog limuna
- sok od 1 naranče
- 1 prašak za pecivo
- 1 kiselo vrhnje
- malo kruškovca
- malo arome sirnice
- 50 ml ulja
I još (za premazivanje)
- sok od jedne naranče
- 4 žlice šećera
Priprema
Kvasac aktivirajte sa 2 dcl mlijeka, ostatak mlijeka stavite zagrijati kako biste rastopili maslac.
Jaja i šećer miksajte dok ne bude pjenasta smjesa pa ih prebacite u veću posudu u kojoj ćete dodati brašno, mlijeko s maslacem, kvasac te sve ostale sastojke…
Lagano mijesite tijesto i dodajte brašna sve dok vam se tijesto ne lijepi za ruke.
Pokrijte i pustite da se smjesa udvostruči cca 1 h na toplom mjestu. Nakon toga tijesto premijesite i podijelite na cca 4 komada i oblikujte u loptice.
Loptice stavite u lim za pečenje, pokrijte i pustite da se dodatno dignu, cca 45 min – 1h.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
Pecite ih na 200°C 10 minuta pa na 180°C 10 minuta (nakon toga ih premažite sa sokom od jedne naranče i 4 žlice šećera) i vratite u pećnicu na 160°C još 10-15 minuta.
Fotografije: Štorija o slatkom