Svi mi volimo tradicionalne kolače, ali i njihove moderne, obogaćene verzije poput ovih falših čupavaca čiji smo recept pronašli kod Lorene Mihelčić na blogu Daj kolačić.
Sastojci
Sočni čokoladni biskvit
- 4 jaja
- 50 g bijelog šećera
- 10 g tamnog demerara šećera
- 75 g rastopljenog maslaca
- 100 g tamne čokolade
- 35 g brašna (T550)
- 20 g tamnog nezaslađenog kakaa
- 6 g praška za pecivo
Preljev za biskvit (po želji)
- 50 ml mlijeka
- 20 ml likera od kokosa (Pina Colada) ili bilo kojeg alkohola
Krema od kokosa
- 40 g pudinga od kokosa
- 50 g šećera
- 1 žlica mljevenog kokosa
- 200 ml punomasnog mlijeka
- 200 ml kokosovog vrhnja
- 90 g bijele čokolade
- 220 ml šlaga (36% m.m.)
- 3 lista želatine (ili 4 ako želite čvršću kremu)
Ganache od bijele čokolade
- 90 g bijele čokolade
- 10 g meda
- 60 ml vrućeg slatkog vrhnja
- 1 list želatine (po želji)
- 150 ml hladnog slatkog vrhnja
Glazura
- 250 g tamne čokolade
- 125 g maslaca
- 2 žlice ulja
I još
- kokos za posipanje
Priprema
Sočni čokoladni biskvit
Jaja miksamo sa šećerima dok se ne udvostruče. Za to vrijeme na laganoj vatri topimo čokoladu i maslac te prohladimo. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijemo da dobijemo jednolični prah. Kada su jaja spremna i svijetle boje, u tankom mlazu dodajemo čokoladu i maslac cijelo vrijeme miksajući. Na kraju istresemo praškaste sastojke pa špatulom sjedinimo.
Lim od pećnice obložimo papirom za pečenje i smjesu za biskvit istresemo pa poravnamo paletnim nožem da nam bude jednake debljine oko 1 cm. Neće ići do kraja lima, ali skoro. Od ove količine dobijemo 30 × 30 cm biskvita, ovisno koliko debelo razmažemo. Stavimo peći na 170 stupnjeva 15 minuta.
Preljev za biskvit
Hladni biskvit natopimo sa preljevom da bude sočan, naravno, ako želimo. Prerežemo ga na dva jednaka dijela, pa radimo kremu.
Krema od kokosa
Puding, šećer, kokos i dio mlijeka stavimo u posudu i dobro promiješamo da se riješimo grudica. Kokosovo vrhnje i ostatak mlijeka stavimo u lončić na laganu vatru i grijemo skoro do vrenja. Kada se dovoljno ugrijalo, maknemo s vatre i smjesu za puding izlijemo unutra cijelo vrijeme miješajući. Kuhamo do gustoće pudinga i koristimo pjenjaču kako bi dobili lijepu i glatku kremu. U vruće stavimo sitno nasjeckanu bijelu čokoladu i namočenu i ocijeđenu želatinu pa dobro sjedinimo. Stavimo hladiti. U ohlađenu kremu umiješamo srednje tučeni šlag, pa premažemo preko prvog dijela biskvita, te poklopimo drugim. Dobro pritisnemo da se sjedini i stavimo u zamrzivač preko noći.
Ganache od bijele čokolade
Čokoladu i med stavimo u posudu pa prelijemo kipućim slatkim vrhnjem u kojem smo otopili list želatine. Sve dobro izmiješamo da se čokolada potpuno otopi u vrhnju i sjedini. Potom dodajemo jako hladno slatko vrhnje i ponovno sjedinimo koristeći štapni mikser kako bi dobili lijepu emulziju. Prekrijemo prijanjajućom folijom tik uz ganache i ohladimo nekoliko sati u hladnjaku, najbolje preko noći. Sljedeći dan smjesu izlijemo u posudu i miksamo do čvrste teksture, no ne previše, jer će se inače razdvojiti i dobiti zrnatu teksturu! Mora biti kao čvršći šlag, tako da se može istisnuti kroz nastavak i da drži formu.
Glazura
Čokoladu i maslac rastopiti pa dodati ulje za sjaj. Staviti u dublju posudicu kako bi svaki kolačić mogli uroniti i lijepo obložiti sa glazurom.
Slaganje
Zaleđeni kolač režemo na lijepe i jednake kocke koristeći oštar nož. Pomoću dvije čačkalice nabodemo kolač, pa uranjamo u pripremljenu glazuru ostavljajući površinu čistu za ganache. Višak čokolade koja curi obrišemo u rub posude, a stranice kolača brzo posipamo kokosovim brašnom dok je glazura još svježa. Brzo će se stisnuti jer su nam kocke zaleđene. Stavljamo na tanjur neka čekaju istiskivanje ganachea.
Ganache stavimo u slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji i ukrasimo svaku kocku. Ostavimo da se odlede u hladnjaku oko dva sata.
Napomena
Ovaj biskvit je odličan za torte ili ostale kolače kada vam je potrebna baš čvrsta i jaka čokoladna podloga. U slučaju da koristite čokoladu sa 70% kakaa, preporučam da povećate količinu šećera za 20 g.
Kao i sve ostalo, ovo je moja izvedenica kolača. Vi slobodno možete ispeći biskvit, pa premazati kremom, a zatim dekorirati šlagom ili napraviti ganache. U slučaju da se radi klasični kolač s jednim biskvitom i kremom, kremu bi trebalo napraviti barem duplu, ako ne i troduplu kako bi bilo sočno i obilno. Ovdje sam dobila jednake slojeve kreme i biskvita, što je i bio plan.
Fotografije: Daj kolačić