Lidija Osmak s bloga Gurmanka nam donosi recept za fantastičan desert prepun ljetnih aroma koji ćete poželjeti isprobati već danas.
Sastojci
(kalup za torte promjera 24 cm)
Biskvit
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1 žlica arome vanilije
- 45 ml ulja
- 45 ml vode
- 110 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 250 g šumskog voća + 2 žlice brašna
Umak od šumskog voća
- 300 g svježeg ili smrznutog šumskog voća
- 70 g šećera
- 1 žlica limunovog soka
Mousse krema
- 5 g želatine u prahu
- 2 žlice hladne vode
- 250 g ABC sira
- 30 g šećera u prahu
- 240 ml slatkog vrhnja
I još (za ukrašavanje)
- svježe voće ili šećer u prahu
Priprema
Biskvit
Kalup za torte obložite papirom za pečenje, a pećnicu ugrijte na 180°C.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka i mikserom ih izradite s pola šećera dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Žumanjke i ostatak šećera miksajte dok ne dobijete svijetlu smjesu kojoj dodajte vaniliju, ulje pa vodu.
Brašno i prašak za pecivo pomiješajte i dodajte smjesi od žumanjaka te ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Dvije žlice brašna pomiješajte sa šumskim voćem i na samom kraju lagano rukom umiješajte u biskvitnu smjesu te izlijte u kalup i pecite oko 30 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Izvadite ga iz kalupa i ostavite da se dobro ohladi te stavite na ukrasni pladanj obložen prstenom za torte.
Umak od šumskog voća
U lonac stavite voće, šećer i limunov sok te kuhajte oko 15 minuta dok se voće ne počne raspadati. Štapnim mikserom ga usitnite i ostavite da se ohladi.
U jednu posudu odvojite 60 g umaka kojeg ćete nanijeti na ohlađeni biskvit.
Mousse krema
Želatinu pomiješajte s 2 žlice hladne vode te ostavite da nabubri.
Mikserom izradite krem sir i šećer u prahu.
Želatinu otopite na laganoj vatri i pomiješajte s umakom od šumskog voća te dodajte smjesi od sira i sve dobro pomiješajte.
Od slatkog vrhnja mikserom izradite šlag i lagano rukom umiješajte u kremu od voća i sira.
Slaganje
Ohlađeni biskvit stavite na ukrasni pladanj i obložite prstenom za torte.
Biskvit prvo premažite sa 60 g odvojenog umaka te prelijte s mousseom od šumskog voća i sira.
Zagladite vrh torte te ostavite preko noći da se dobro ohladi i stisne.
Prije posluživanja tortu ukrasite svježim bobičastim voćem.
Fotografija: Gurmanka