Danas se obilježava Dušni dan, a uz njega se u Italiji vežu keksići fave dei morti, koji su prisutni i kod nas kao bobići. I dok smo vam recept za bobiće donijeli još prije godine, danas s vama dijelimo recept za talijansku verziju ovih neodoljivih keksića.
Sastojci
- 200 g blanširanih badema
- 100 g kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g glatkog brašna
- 30 g maslaca
- 1 jaje
- korica limuna
Priprema
Ukoliko niste kupili već blanširane bademe, prvi korak je očistiti bademe od kore. Na vatru stavite lonac s vodom i pustite da se kuha do vrenja. Zatim ugasite vatru, dodajte bademe i ostavite ih u vreloj vodi nekoliko minuta. Ugrijte pećnicu na 50 stupnjeva s ventilatorom. Bademe malo po malo vadite iz vode te im, stiskanjem između dva prsta, odstranite koru. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega rasporedite bademe. Stavite lim u pećnicu i pustite bademe da se suše 10-15 minuta.
Osušene bademe stavite u multipraktik, dodajte im šećer i vanilin šećer i sve zajedno samljeti. Nemojte dugo miksati, već radite pauze kako bademi ne bi pustili ulje već kako bi se sve pretvorilo u brašno.
U posudu stavite brašno, dodajte mu bademe i šećere te jaja i otopite maslac pa i njega dodajte u smjesu i rukama zamijesite tijesto.
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilatorom. Od tijesta lomite male komade (mi smo stavljali 10 g) te oblikujte u kuglice i stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Na kraju ih pritisnite palcem kako bi dobili karakterističan oblik.
Pripremljene keksiće stavite u pećnicu i ostavite da se peče oko 12 minuta (ovisno o jačini pećnice). Gotove keksiće izvadite iz pećnice, pustite da se sasvim ohlade, a zatim ih prebacite u metalnu kutiju i čuvajte dobro zatvorene.
Poslužite ih uz čaj ili kavu.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]