Danas vam donosimo recept za ferrero cupcakes koji je s nama podijelila Tamara s bloga What’s for dessert. Krema za ove cupcakese je vrlo slična kremi koju smo mi koristili za Nutella cheesecake, samo što je Tamara kremu obogatila lješnjacima.
Sastojci
Biskvit
- 160 g glatkog brašna
- 1 1/4 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 1 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 115 ml ulja
- 115 ml mlaćenice (umjesto mlaćenice iskoristiti sljedeći recept: u 115 ml mlijeka dodajte 1/2 žličice bijelog octa ili limunovog soka i pustite da odstoji 5 minuta prije upotrebe)
Krema
- 250 g mascarponea
- 250 g nutelle
- 150 g lješnjaka
Priprema
Biskvit
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U većoj posudi miksajte jaja 20 sekundi. Dodajte šećer i nastavite miksati otprilike 30 sekundi na srednjoj brzini. Dodajte ekstrakt vanilije i ulje pa kratko miksajte. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte pola mješavine s brašnom. Zatim dodajte pola mlijeka pa ostatak brašna i ostatak mlijeka. Miksajte tek toliko da se sastojci povežu.
U kalup za muffine stavite papirnate košarice. Da biste ravnomjerno napunili košarice smjesom, koristite žlicu za sladoled i u svaku košaricu ulijte jednu žlicu smjese. Pecite 12 – 14 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Cupcakese izvadite iz kalupa nakon 2-3 minute pa pustite da se ohlade na rešetki. Ukupno sam dobila 14 cupcakesa, kojima sam izdubila sredinu nožem kako bih ih mogla puniti kremom.
Krema
Lješnjake rasporedite u jednom sloju na lim pa ih stavite u pećnicu (koja je već zagrijana od pečenja biskvita) na par minuta dok im kožica ne raspuca. Stavite ih u kuhinjsku krpu, spojite krajeve i trljajte lješnjake jedne o druge kako bi im se ogulila kožica. Odvojite 30 g lješnjaka sa strane, a ostatak sameljite u multipraktiku (ne moraju biti jako fino mljeveni, poželjno je da dio ostane u sitnim komadićima). Pomiješajte mascarpone i nutellu pa dodajte mljevene lješnjake. Udubine u cupcakesima ispunite kremom, a ostatak kreme stavite u frižider na 45 minuta da se malo stisne. Za dekoraciju sam koristila Wiltonov nastavak 4B. Ostatak od 30 g lješnjaka grubo nasjeckajte i pospite po kremi.
Fotografije: What’s for dessert?
[print_link]