Na našem portalu već smo objavili recept za Ferrero tortu koji je s nama podijelila Tamara s bloga What’s for dessert, a sada vam donosimo vrlo sličan recept po kojemu smo pripremili tortu za proslavu rođendana osobi koja je Slatkopediji dala ime.
Sastojci
Biskvit
- 140 g oštrog brašna
- 140 g glatkog brašna
- 70 g kakaa
- 1,5 žličica praška za pecivo
- 1,5 žličica sode bikarbone
- 265 g smeđeg šećera
- 100 g bijelog šećera
- 2 jaja
- 2 žlice arome vanilije
- jedan čep ruma (od velike boce)
- 200 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 100 ml vruće vode
Krema
- 400 g Nutelle
- 460 g mascarponea
- 2 jaja
- 125 g prženih lješnjaka
Za dekoraciju
- 100 g prženih lješnjaka
- jedna kutija Ferrero rocher kuglica
Priprema
Biskvit
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom.
Mikserom sjedinite cijela jaja s bijelim i smeđim šećerom pa im dodajte mlijeko, ulje, aromu vanilije i rum te sve dobro promiješajte. U drugoj posudi prosijte oštro i glatko brašno, kakao, sodu bikarbonu i prašak za pecivo te sve dobro mikserom izmiješajte. Ovu smjesu dodajte izmiješanim mokrim sastojcima i dobro promiješajte te na kraju dodajte vruću vodu. Dobit ćete jako tekuću smjesu.
Dobivenu smjesu izlijte u kalup za torte (nama je bio promjera 26 cm) te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta (ovisno o jačini pećnice). Gotovi biskvit izvadite iz pećnice, ostavite da se potpuno ohladi, a zatim ga horizontalno prerežite na dva dijela.
Krema
Na vatri popržite lješnjake pa dio sitno sameljite za kremu, a dio krupnije sameljite za dekoraciju.
U jednoj posudi mikserom izmiješajte Nutellu i mascarpone pa im dodajte dva cijela jaja i miješajte dok ne dobijete glatku kremu.
Od dobivene kreme, izvadite 400 g i stavite u drugu posudu za dekoraciju, a u preostalu kremu dodajte sitno samljevene lješnjake i sve dobro izmiješajte.
Slaganje
Ohlađeni donji dio biskvita stavite na tanjur za posluživanje pa oko njega vratite obruč od kalupa u kojemu se pekao. Na donji dio biskvita izlijte pripremljenu kremu s usitnjenim lješnjacima i izravnajte. Poklopite drugim dijelom biskvita i ostavite nekoliko sati u hladnjaku (najbolje preko noći).
Kad je torta dobro ohlađena, maknite obruč od kalupa pa je premažite drugim dijelom kreme. Na rub torte poslažite Ferrero rocher kuglice te cijelu tortu pospite krupno mljevenim lješnjacima.
Čuvajte je u hladnjaku do serviranja.
Napomena
Preostali dio kreme za premazivanje vanjskog dijela torte mi smo ostavili na sobnoj temperaturi kako nam se u hladnjaku ne bi previše stisnula.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]