Recept za raskošnu Ferrero tortu stiže nam od Tamare s bloga What’s for dessert?
Sastojci
Biskvit
- 400 ml smeđeg šećera
- 200 ml glatkog brašna
- 200 ml oštrog brašna
- 1 1/2 žličica praška za pecivo
- 1 1/2 žličica sode bikarbone
- 150 ml kakaa
- 2 jaja
- 200 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 2 žličice arome vanilije
- 100 ml kipuće vode
Krema
500 g Mascarponea
500 g Nutelle
250 g lješnjaka
Priprema
Biskvit
U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke, a u manjoj sve mokre sastojke. Postupno dodajte mokre u suhe sastojke i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte kipuću vodu i promiješajte vilicom (nemojte miksati). Kalup za tortu premažite maslacem i pospite krušnim mrvicama. Ulijte smjesu za biskvit (koja će biti dosta rijetka pa pazite da ste dobro zatvorili kalup) i pecite 40 – 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C. Čačkalicom provjerite da li je biskvit pečen. Pustite par minuta u kalupu, a zatim izvadite iz kalupa i pustite da se biskvit ohladi pa ga prerežite na pola. Za to vrijeme pripremite kremu.
Krema
Lješnjake rasporedite u jednom sloju na lim pa ih stavite u pećnicu (koja je već zagrijana od pečenja biskvita) na par minuta dok im kožica ne raspuca. Stavite ih u kuhinjsku krpu, spojite krajeve i trljajte lješnjake jedne o druge kako bi im se ogulila kožica. Polovicu lješnjaka sameljite, a drugu polovicu grubo nasjeckajte – to je najjednostavnije napraviti tako da stavite sve lješnjake u multipraktik i uključite ga na nekoliko trenutaka (tako će se dio lješnjaka fino samljeti, a ostatak će biti u komadićima). Pomiješajte Mascarpone i Nutellu pa dodajte lješnjake. S dvije trećine kreme premažite polovicu ohlađenog biskvita, poklopite drugom polovicom biskvita pa ostatak kreme premažite preko cijele torte. Po želji pospite grubo sjeckanim lješnjacima.
Fotografija: What’s for dessert
[print_link]