Prednost ovog kolača je što ga možete pripremiti puno prije nekog važnog događanja jer što dulje stoji, to je finiji – otkrila nam je to Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka koja za flondy kolač kaže da ima dosta sastojaka, ali da vrijedi.
Sastojci
(za kalup dimenzija 25 x 25 cm x 5 cm visine)
Tijesto
- 480 g glatkog brašna
- ½ žličice soli
- prstohvat praška za pecivo
- 120 g maslaca omekšalog
- 150 – 200 ml bijelog vina
Filovi
4 žlice džema od marelice
Premaz od maka
- 250 g mljevenog maka
- 4 žlice marmelade od marelice
- 100 ml bijelog vina
- prstohvat mljevenih klinčića
- 60 g šećera
Premaz od oraha
- 230 g sitno nasjeckanih oraha
- 60 g šećera
- 120 ml bijelog vina
- 1 žlica kakaa
- 1 žlica marmelade od marelice
Premaz od jabuke
- naribanih 6 idared jabuka
- 2 žlice marmelade od marelice
- prstohvat mljevenih klinčića
- 2 žlice vanilija ekstrakta
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
I još
- 100 g maslaca otopljenog za premazivanje
- 1 jaje za premazivanje
Priprema
Tijesto
Prvo promiješajte sve suhe sastojke, a onda dodajte omekšali maslac te 150 ml vina, a ako se ne povezuje, dodajte još 50 ml. Morate dobiti kompaktno tijesto.
Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na jedan sat.
Dok se tijesto hladi pripremite premaze.
Premaz od maka
Sve sastojke stavite u posudu i zagrijte na umjerenoj vatri uz konstantno miješanje. Kuhajte sve dok sva tekućina ne ispari – dovoljno je minutu dvije.
Premaz od oraha
Sve sastojke stavite u posudu i opet kuhajte na laganoj vatri kako bi se sve rastopilo i povezalo. Dovoljna je minuta-dvije na vatri.
Premaz od jabuke
Sve sastojke stavite u posudu i kuhajte dok sva tekućina ne ispari. Tu će vam trebati dulje vremena jer jabuke imaju dosta soka.
Pustite da se premazi prohlade.
Tijesto (II. dio)
Lim za pečenje namastite i dobro obložite papirom za pečenje, a ostavite si sa strane da malo visi papira kako biste kasnije lakše izvadili kolač.
Tijesto podijelite na 5 jednakih dijelova pa svaki dio razvaljajte na veličinu lima.
Slaganje
1. Razvaljano tijesto
2. Premažite otopljenim maslacem
3. Premažite premazom od maka
4. Razvaljano tijesto
5. Premažite otopljenim maslacem
6. Premažite premazom od jabuka
7. Razvaljano tijesto
8. Premažite otopljenim maslacem
9. Premažite premazom od oraha
10. Razvaljano tijesto
11. Premažite džemom od marelica
12. Razvaljano tijesto
13. Premažite razmućenim jajetom i lagano vilicom probodite po vrhu.
Pecite 1h i 20 minuta na 180 stupnjeva.
Pustite da se ohladi 30 minuta na sobnoj temperaturi, a onda uz pomoć papira za pečenje izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se ohladi u potpunosti, najbolje preko noći.
Narežite na kvadratne oblike i čuvajte u hladnjaku.
Fotografije: Slavonka