Iskorištavamo sezonu jagoda, ovaj put receptom za tortu fraisier koju smo radile po receptu Marry Berry, uz naravno, neke naše male preinake.
Sastojci
Krema
- 600 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 4 jaja
- 2 žumanjka
- 180 g kristal šećera
- 100 g gustina
- 150 g maslaca sobne temperature
Biskvit
- 4 jaja
- 125 g kristal šećera
- korica od 2 limuna
- 125 g glatkog brašna
- 50 g maslaca
Sirup
- 70 g kristal šećera
- 70 ml vode
- sok od 2 limuna
I još
- oko 1/2 kg jagoda
- crveni preljev za torte
Priprema
Krema
U lonac ulijte mlijeko. Mahunu vanilije rastvorite i ubacite u lonac s mlijekom, a zatim ugrijte do vrenja. Smanjite vatru i ostavite na najnižoj temperaturi još nekoliko minuta (do najviše 10 minuta).
U međuvremenu izmiksajte cijela jaja, žumanjke, šećer i gustin dok ne dobijete pjenastu kremu.
Iz mlijeka izvadite mahunu vanilije, a zatim malo ugrijanog mlijeka ulijte u kremu kako bi se jaja temperirala. Polagano dodajte i ostatak mlijeka. Ovu smjesu prebacite u oprani lonac i vratite na srednju vatru do vrenja. Neprestano miješajte kako ne se ne bi stvorile grudice.
Pomaknite s vatre i još malo miješajte (po potrebi i mikserom), a zatim kremu pokrijte prebacite u drugu posudu i ostavite da se malo prohladi pa dodajte maslac narezan na kockice. Kada dobijete glatku kremu, pokrijte je prozirnom folijom (naslanjajući foliju izravno na kremu) i ostavite da se krema ohladi.
Biskvit
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva s ventilatorom.
U jednoj posudi na pari mikserom izmiješajte jaja, šećer i koricu limuna dok ne dobijete pjenu nalik mousseu. Pomaknite posudu s pare i dodajte malo po malo brašno, neprestano miješajući špatulom. Na kraju dodajte i otopljeni maslac.
Gotovu smjesu prebacite u kalup za pečenje (promjera 26) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili premazali maslacem i posuli brašnom. Pecite oko 25 minuta, odnosno dok biskvit ne poprimi zlatnožutu boju i dok čačkalica koju ubodete u biskvit ne izađe čista. Gotovi biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Sirup
U lončić stavite šećer, procijeđeni limunov sok i vodu te na laganoj vatri kuhajte dok se šećer sasvim ne rastopi, a zatim pustite da vrije oko 2 minute. Uklonite s vatre i ohladite.
Slaganje
Jagode preprežite uzdužno na pola (nama je trebalo 18 komada jagoda – ovisi o veličini samih jagoda).
Biskvit prerežite na dva dijela, a zatim na tanjur za posluživanje stavite prvi biskvit. Oko njega stavite pomični prsten za torte koji ste premazali maslacem te na njega stavili papir za pečenje (to je opcija ukoliko nemate acetatnu foliju). Neka vam između prstena i biskvita ostane nekoliko milimetara praznog prostora. U taj prostor poslažite jagode (širi dio put dolje, uži put gore). Biskvit premažite sirupom i na njega nanesite dio kreme i to po mogućnosti slastičarskom špricom s okruglim otvorom pazeći da popunite rupe između jagoda. Dio jagoda odrežite na komadiće i poslažite po kremi, a zatim prelijte ostatak kreme. Na vrh stavite drugi biskvit i premažite ga sirupom.
Preostale jagode izrežite na tanke, okrugle ploške i poslažite ih po biskvitu. Crveni preljev za torte pripremite prema uputi s vrećice i kad se počne zgušnjavati, prelijte ga preko jagoda.
Tortu ostavite u hladnjaku nekoliko sati (najbolje preko noći). Prije posluživanja pažljivo uklonite prsten i papir za pečenje i poslužite tortu.
Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar
[print_link]