Iako je nastao sasvim slučajno, ovaj je desert danas poznat diljem svijeta, a za njegov je nastanak zaslužna Stéphanie Tatin.
Ovaj poznati francuski desert porijeklo vuče iz gradića Solognea, u Loir-et-Cheru, koji se nalazi manje od 200 km od Pariza.
Njegovo ime dugujemo dvjema sestrama, Stéphanie i Caroline Tatin koje su vodile obiteljski posao. Naime, posjedovale su Hôtel Tatin koji se nalazio nasuprot željezničkog kolodvora, a koji je radio od 1894. do 1906. godine.
Starija sestra Caroline primala je stranke, dok je Stéphanie radila u kuhinji, posebno pripremajući poznate, nježne i karamelizirane, pite od jabuka.
Njihov najpoznatiji desert, tarte tatin, nastao je sasvim slučajno. Priča se da je jedne nedjelje Stéphanie tijekom izrade pite od jabuka zaboravila u kalup staviti tijesto te je u pećnicu stavila kalup napunjen samo jabukama i šećerom. Shvativši da je zaboravila, jednostavno je dodala tijesto preko jabuka te tako završila pečenje pite. Iako je očekivala katastrofu, ispalo je sasvim drugačije, naime „obrnuti“ tart od jabuka postao je regionalni specijalitet.
Vlasnik restorana Maxim’s u Parizu, izvjesni Louis Vaudable, koji je imao priliku probati ovaj specijalitet od sestara je tražio recept, no one su ga ljubazno odbile.
Vaudable je zatim poslao jednog od svojih slastičara koji se pretvarao da je vrtlar koji traži posao te je boraveći s njima u kuhinji ipak otkrio tajnu izrade ove poznate pite.
Iako su ukrali recept, ipak su mu nadjenuli ime „Tart mladih dama Tatin“.
Ovu je slasticu u povijest upisao slavni kulinarski kritičar Maurice-Edmond Sailland, koji je recept objavio u jednoj od svojih knjiga te ga tako distribuirao u Parizu svim finim gurmanima.
Izvor: stephanedecotterd.com
Fotografija: Canva