Skupina desničara koji zagovaraju upotrebu imena chocolatine prošlog je mjeseca predala zahtjev francuskom parlamentu da se ovaj naziv koristi kao službena alternativa nazivu pain au chocolat, no zahtjev je odbijen.
Do francuskog je parlamenta stigla jezična rasprava koja se vodi oko toga koji naziv treba koristiti za poznatu francusku slasticu. Naziv pain au chocolat koristi većina Francuza, kao i turisti, dok se naziv chocolatine koristi na jugozapadu Francuske gdje se on smatra regionalnim ponosom.
Ova se rasprava vodi već desetljećima, a prošlog je mjeseca stigla do francuskog parlamenta, što ukazuje na važnost koju gastronomija ima u Francuskoj. Deset je zastupnika iz regije Gascony predstavilo zahtjev u kojem traže da naziv chocolatine ima isti status kao i naziv pain au chocolat, u svrhu zaštitite popularnih izraza te promocije kvalitetnih regionalnih proizvoda. Zahtjev je odbijen nakon intervencije ministra poljoprivrede Stéphanea Traverta, koji je naglasio da traženi zahtjev nije na razini onoga što se očekuje od Narodne skupštine.
Neki mediji podrijetlo ove slastice vraćaju 180 godina unazad, kada je austrijski pekar August Zang 1830-ih godina otvorio pekarnicu u Parizu gdje je prodavao bečke čokoladne kroasane zvane schokoladencroissants.
Fotografija: Unsplash