Prvi dan jeseni svojim će nam divnim frangipane tartom s jabukama zasladiti naša Lidija Osmak s bloga Gurmanka.
Sastojci
Tijesto
- 200 g brašna
- prstohvat soli
- 110 g maslaca
- 1 žumanjak
- 30 ml hladne vode
Frangipane
- 110 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- aroma vanilije
- 2 jaja
- 120 g samljevenih badema
- 2 žlice brašna
I još
- 5 jabuka
- 2 žlice džema od marelice
- šećer u prahu
Priprema
Tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i razvaljajte ga u plitki kalup za tart.
Tijesto pecite na 180°C oko 20 minuta.
Kada se lagano zapeklo premažite ga s 2 žlice džema od marelica.
Frangipane
Mikserom izradite maslac i šećer te smjesi dodajte preostale sastojke.
Premažite tijesto i obložite ga kriškama odabranog voća (šljive su također dobar izbor).
Tart vratite u pećnicu i pecite ga još oko 35 minuta tj. dok ne dobije lijepu boju.
Kada se ohladi, posipajte ga šećerom u prahu.
Fotografija: Gurmanka