Gracijela Došen s bloga Slatki začin ova tjedan s nama je podijelila recept za Franjinu pitu koja predstavlja idealan spoj prhkog tijesta, sježeg sira i oraha.
Sastojci
Prhko tijesto
- 300 g oštrog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 180 g maslaca
- 60 g šećera
- 3 žumanjaka
- 1-2 žlice kiselog vrhnja
Nadjev
- 3 bjelanjka
- 350 g svježeg sira
- 160 g mljevenih oraha
- 2 žlice šećera
- 1 rum šećer
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica soka od limuna
- pola kiselog vrhnja
- 120 g šećera u prahu
Premaz
- pekmez po želji
Priprema
Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto te ga podijeliti na dva dijela.Jedan veći dio drugi manji dio. Staviti u hladnjak 30 minuta
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. U njih polagano dodavati sve ostale sastojke koji idu u nadjev te sve dobro promiješati i sjediniti.
Jednu kuglu tijesta utisnuti u kalup za torte koji je prethodno nauljen i posut brašnom. Preko prvog tijesta premazati jedan sloj pekmeza. Na pekmez izliti pripremljeni nadjev. Na nadjev staviti drugi dio tijesta, prethodno razvaljani i onda izrezali na trake. Isto tako kuglu tijesta se može zamrznuti pa naribati. Sve ovisi kako vam je lakše.
Peći na 200 stupnjeva, 30 minuta.
Kolač koji će osvojiti svačiji ukus je gotov. Preostaje vam samo servirati i uživati u predivnoj slastici.
Fotografija: Slatki začin
[print_link]