Predivan recept za raskošnu gabon tortu pronašli smo na blogu Mystic cakes kod naše suradnice Natalije Milodanović.
Fil
- 15 žumanjaka
- 1 cijelo jaje
- 200 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 250 g čokolade za kuhanje
- 80 g Milka Noisette čokolade (ili obične mliječne)
- 250 g maslaca
- 125 g margarina
Kore (x 3)
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 80 g šećera
- 100 g mljevenih pečenih lješnjaka
- 2 ravne žlice fila (ili jedna puna)
Ganache
- 200 ml slatkog vrhnja
- 150 g čokolade za kuhanje
I još
- listići badema ili sjeckani lješnjaci za dekoraciju
Priprema
Fil
Odvojite bjelanjke od žumanjaka, ali tako da odvojite u 3 posebne posude po 5 bjelanjaka koji vam trebaju kasnije za kore. U lonac sa žumanjcima dodajte i jedno cijelo jaje (koje sam dodala malo da povećam količinu fila). Dodajte šećer u prahu i vanilin šećer pa mikserom pjenasto izmutite dok se smjesa ne udvostruči i pobijeli.
Uzmite drugi odgovarajući lonac te ulijte vodu, stavite na štednjak da provrije i stavite gore lonac sa žumanjcima, tako da dno lonca ne dodiruje vodu. Kuhajte na pari sve vrijeme miksajući, oko 12-15 minuta. Kada se počne zgušnjavati, odložite mikser, ubacite obje vrste čokolade izlomljene na kockice i kuhačom miješajte dok se skroz ne otope te kuhajte još oko 5 minuta, dakle sve ukupno oko 20 minuta. Točnu dužinu kuhanja u minutu vam ne mogu reći jer će to ovisiti o više faktora, kao što su veličina jaja, veličina lonca u kojem kuhate, jačina vatre itd., ali bitno je da se krema lijepo zgusne tako da joj konzistencija podsjeća na gušći med ili karamel kada podignete kuhaču. Još jedan znak da je fil gotov je da kuhača ostavlja trag kada povučete dno lonca.
Skuhan fil skinite s vatre i malo ga prohladite miješajući.
U mlaki fil ubacite maslac i margarin sobne temperature i fino sjedinite mikserom dok se sve ne poveže u glatku i gustu kremu. Nemojte predugo miksati da fil ne pobijeli, već tek toliko da se sve fino ujednači. Nije cilj da bude pjenast! Fil do upotrebe ostavite na sobnoj temperaturi, nipošto u hladnjaku jer će se stegnuti!
Kore
Sada prelazimo na pripremu kora. Lješnjake prepecite u pećnici na 180 stupnjeva 10-15 minuta, ovisno koliku jaku aromu želite, ogulite ih od ljuske i sameljite u multipraktiku.
Uzmite prvu posudu s bjelanjcima, dodajte prstohvat soli i počnite mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg.
Na kraju dodajte mljevene i pečene lješnjake, kao i dvije žlice fila i špatulom lagano izmiješajte, prevrćući i pazeći da vam ne splasne snijeg. Smjesu rasporedite u okrugli kalup promjera 25 cm (ili 26 cm) kojem ste dno obložili papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15 minuta.
Na isti način ispecite još 2 kore od preostalih bjelanjaka.
Nakon što su se sve 3 kore ohladile, sledi slaganje torte.
Slaganje
Stavite prvu koru na odgovarajući pladanj ili tanjur, nanesite malo manje od polovine fila, stavite drugu koru, opet fil, poklopite trećom korom i ostatkom kreme premažite tortu i okolo u tankom sloju. Fil je dovoljno stabilan da vam ne treba obruč od kalupa za slaganje.
Ja sam tortu obložila pečenim listićima badema, a vi možete i krupno sjeckanim lješnjacima ili već po želji. Tortu stavite u hladnjak dok pripremate ganache.
Ganache
Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Neka odstoji tako minutu pa žicom dobro izmiješajte dok se sva čokolada ne otopi. Glazuru malkice prohladite pa još toplu namažite na tortu u tanjem sloju. Po želji ostavite malo ganachea da se sasvim ohladi i stegne u hladnjaku (nekoliko sati ili preko noći) pa ukrasite tortu uz pomoć slastičarske vrećice i željenog nastavka.
Tortu ohladite u hladnjaku preko noći. Najbolja je sutradan kad se prožmu ukusi.
Napomena
Za kompletan užitak, obavezno ostavite komad da vam odstoji na sobnoj temperaturi 15-20 minuta prije degustacije, da fil malo popusti i da osjetite onu neodoljivu konzistenciju. Ako jedete tortu ravno iz hladnjaka, fil će biti stegnut i izostat će užitak o kojem vam pričam.
Fotografije: Mystic cakes