Po prvi put svoj recept s nama dijeli Matea M. McConnell Kučević, koja je za nas pripremila divnu galetteu od jagoda – kao stvorenu za još jedan lijepi, proljetni vikend.
Sastojci
Tijesto
- 200 g oštrog brašna
- 90 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- prstohvat soli
- 35 g smeđeg šećera (ja koristim svijetli muscovado)
- 70 ml ledene vode
Nadjev
- 250 g jagoda narezanih na kriške
- 20-40 g smeđeg šećera (ovisi o slatkoći jagoda)
- sok od ½ limuna
Glazura
- 2 žlice džema od marelice
- 1 žlica vode
I još
- smeđi šećer (za posipanje rubova)
Priprema
Tijesto
Brašno, maslac, sol i šećer u mikseru (lopatica nastavak) miksati dok se ne dobije konzistencija pijeska i onda dodati ledenu vodu. Ja stavim količinu vode koja mi treba u zamrzivač na desetak minuta.
Mijesiti tek toliko da se sve poveže.
Postupak miješenja se može bez problema i ručno odraditi.
Kad se tijesto poveže, oblikovati disk i zamotati u foliju.
Ostaviti tijesto bar pola sata u hladnjaku.
Nadjev
Marinirati jagode u soku od limuna uz dodatak smeđeg šećera.
Slaganje
Kad se tijesto ohladi, na papir za pečenje posuti malo oštrog brašna te razvaljati tijesto u krug promjera cca 30 cm pa prebaciti na ravni lim za pečenje. Ocijediti jagode, sačuvati marinadu. Rasporediti jagode po sredini tijesta tako da ostane rub od 5 cm koji se onda presavije preko jagoda. Galette je rustikalan kolač tako da preklapanje ne treba biti umjetničko. Jednostavno uzeti tijesto gdje nema jagoda i pažljivo ga prebaciti preko jagoda. Taj dio tijesta premazati ostatkom marinade posipati taj rub sa desetak grama smeđeg šećera.
Glazura
U lončiću otopiti 2 žlice džema od marelica i žlicu vode. Premazati jagode s glazurom od džema.
Peći na 200°C cca 25 minuta.
Fotografija: Matea M. McConnell Kučević