Matejka Buča s bloga Like Chocolate, s nama je podijelila recept za Galettu s borovnicama i limunom koja, kako kaže, ne zahtijeva veliku slastičarsku vještinu, a idealna je za nadolazeće ljetne dane.
Sastojci
(za kolač promjera 22 do 24 cm)
Tijesto
- 100 g oštrog brašna
- 100 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 30 g šećera
- 100 g hladnog maslaca
- 1 jaje
Nadjev
- 350 g borovnica
- korica 1 limuna
- 30 g šećera
- sjemenke 1 mahune vanilije
- + 1 jaje za premazivanje
Priprema
Od brašna, šećera, soli i maslaca stvoriti mrvičastu smjesu (rukama ili u sjeckalici ili u kuhinjskom robotu). Sastojke se može trljati među dlanovima da se sjedine, ali je lakše sve ubaciti pa neka stroj radi za vas. Dodati jaje pa vrlo kratko umijesiti tijesto (što kraće jer se topi u rukama).
Tijesto hladiti trideset minuta u hladnjaku ili petnaest minuta u zamrzivaču.
Za to vrijeme pomiješati sve sastojke za nadjev.
Pećnicu zagrijati na 180°C, a veliki pleh obložiti papirom za pečenje.
Tijesto razvaljati na krug debljine 2-3 mm pa ga pažljivo prebaciti u pleh. Najlakše je tako da ga se namota na valjak pa odmota u plehu. Ako malo popuca tijesto se može „pokrpati“ prstima.
Borovnice složiti na sredinu tako da ostane oko 3 cm ruba tijesta prazno. Rub premazati umućenim jajetom pa preklopiti rub sa svih strana preko borovnica. I izvana rub premazati umućenim jajetom.
Peći oko 30 minuta, odnosno dok borovnice ne puste sok, a tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju.
Po želji posuti šećerom u prahu i ukrasiti listićima mente. Poslužiti toplo ili hladno (hladna je finija). Dobar tek!
Fotografija i video: Like Chocolate
[print_link]